Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ afirmă că probabilitatea ca grupul parlamentar al minorităţilor să susţină actualul proiect al Constituţiei "tinde către zero", în principal din cauza puterii prea mari pe care o va avea preşedintele, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că prima impresie pe care i-a făcut-o proiectul de modificare a Constituţiei este "negativă", menţionând că nu împărtăşeşte punctele de vedere care se regăsesc în acest text.
"Prima impresie personală despre acest proiect este negativă, în sensul că nu regăsesc în aceste propuneri puncte personale de vedere. Eu nu împărtăşesc mai nimic din punctele de vedere de acolo. Ca un comentariu, ceea ce se propune este pretenţios numit reformă constituţională. Nu-i o reformă, este un proiect de modificare constituţională. Reformă ar fi însemnat, de exemplu, o tranşare explicită a întrebării: către ce formă de stat vrem să ne decidem, respectiv republică prezidenţială sau republică parlamentară. Răspunsul este dat doar implicit de această încercare de modificare, prin faptul că, e evident, în detrimentul Parlamentului se propune creşterea competenţelor preşedintelui republicii. Opinia mea este exact contrară", a declarat Ganţ.
El a apreciat că un regim prezidenţial pentru România "este greşit" şi poate duce către dictatură, amintind, în acest sens, dictatura regală a lui Carol al II-lea, cea a mareşalului Antonescu sau cea a lui Ceauşescu.
În plus, Ganţ a susţinut că nu se poate face trecerea la un Parlament unicameral doar pe considerente financiare.
"Nu cred că pentru România este bun modelul de Parlament unicameral. Argumentul legat de costuri este ridicol. Nu poţi argumenta pe baza costurilor construcţia democratică a unui stat. Dacă ăsta ar fi cel mai important criteriu, s-ar putea ca dictaturi ca acelea ale lui Franco sau Salazar să fi fost mai ieftine decât democraţiile şi, totuşi, rezultatele să fi fost catastrofale", a explicat Ganţ.
El a anunţat că, dacă minorităţile vor decide susţinerea acestui proiect în forma în care este în prezent, el va vota împotrivă, dar a apreciat că nu se va ajunge la susţinerea acestei variante de către grupul parlamentar al minorităţilor.
"Probabilitatea ca grupul parlamentar al minorităţilor să decidă susţinerea acestei forme de modificare a Constituţiei tinde către zero, să mă exprim corect matematic şi să nu vă spun că este zero. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii noştri, opţiunea noastră se îndreaptă foarte clar către republică parlamentară, cu Parlament bicameral, or această propunere de modificare a Constituţiei îndepărtează şi mai mult Constituţia de această viziune a noastră", a declarat Ganţ.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis Consiliului Legislativ, miercuri, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, în vederea avizării acestuia.