Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mai 2011 - Anul XVI, nr. 126 (4724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cseke: Internările, deschise tuturor celor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice

Marţi, 31 Mai 2011 (13:56:43)

Internările sunt deschise tuturor pacienţilor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice, iar aceste prevederi se regăsesc în Ordinul 1706/2007 în baza căruia funcţionează în prezent unităţile şi centrele de primiri urgenţe a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, ministrul Cseke Attila.

Ordinul 1706 din 2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor stabileşte opt criterii de internare în spitale şi faptul că UPU şi CPU sunt deschise tuturor pacienţilor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice.

Astfel, potrivit articolului 68, criteriile de internare a pacientului din unităţile de primiri urgenţe sau camere de primiri urgneţe se referă la situaţia în care acesta este în stare critică, trebuie să fie supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă sau afecţiunea de care suferă nu permite autosusţinerea, bolnavul locuind singur şi fiind fără aparţinători.

Alte criterii de internare se referă la posibilitatea apariţiei unor complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului, necesitatea monitorizării afecţiunii, a unor investigaţii suplimentare şi a unui tratament de urgenţă la nivel spitalicesc sau faptul că simptomatologia şi starea clinică a pacientului corelată cu alţi factori, cum ar fi vârsta, sexul etc., pot fi cauzate de o afecţiune gravă chiar dacă testele şi investigaţiile paraclinice nu dovedesc acest lucru la momentul efectuării lor.

Starea pacientului impune internarea şi atunci când elucidarea cazului necesită investigaţii suplimentare ce nu pot fi efectuate la momentul respectiv, iar starea pacientului nu permite externarea,precum şi în alte situaţii bine justificate în care medicul din UPU/CPU sau medicul de gardă dintr-o secţie consideră necesară internarea pacientului.

Unităţile de primiri urgenţe şi camerele de primiri urgenţe sunt deschise tuturor pacienţilor care solicită acordarea asistenţei medicale de urgenţă în urma apariţiei unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecţiuni cronice, potrivit articolului 42 din Ordinul 1706/2007.

Proiectul cu normle de aplicare a contractului cadru pentru perioada 2011-2012 prevede că internările în spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii.

Printre cele 13 criterii sunt enumerate pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului, puls şi tensiune anormale, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de grade Celsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă sunt printre criteriile care permit internările din 1 iunie, potrivit unui proiect al CNAS..

Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă a pacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sau confuzie.

De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adică frecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistrată cu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute.

Proiectul mai prevede că pot fi internate persoanele cu tensiune anormală (presiune sistolică sub 90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului (pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistă în momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă a corpului.

De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzate de traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului sau braţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută cu risc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor sau picioarelor.

Proiectul mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cu febră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38 de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu orice localizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz în care există suspiciune de sângerare internă.

Totodată, vor putea fi internate persoanele care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, cele cu anomalii ale electrocardiogramei, cele care prezintă durere paralizantă sau durere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi diagnosticată sau tratată adecvat în Departamentul de urgenţă.

Potrivit proiectului, mai poate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primească anumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabet sever.

Ministerul Sănătăţii respinge acest proiect şi spune că acesta vine în contradicţie cu ordinul MS existent din 2007.

"Decizia Ministerului Sănătăţii este aceea că nu va aproba aceste criterii propuse de către CNAS. Ordinul MS din 2007 prevede opt criterii de internare pentru pacienţii de urgenţă, iar sistemul funcţionează foarte bine după acestea. Nu văd de ce să modificăm aceste regului. De ce un bolnav cu febră 38 să aştepte trei sau cinci zile până când să fie internat. Cred că medicul este cel care trebuie să decidă dacă este un caz de urgenţă sau nu", a spus ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Potrivit acestuia, proiectul CNAS, postat pe site-ul instituţiei de câteva zile, nu este definitivat, iar criteriilor la internare vor fi schimbate

Lucian Duţă şi Cseke Attila Cseke au fost chemaţi la Palatul Victoria, pentru a avea o discuţie cu premierul Emil Boc legată inclusiv despre proiectul care stabileşte noi condiţii de internări în spitale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cseke: Internările, deschise tuturor celor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cseke: Internările, deschise tuturor celor care acuză suferinţe acute noi sau au afecţiuni cronice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei