Comandantul "Grup de Nave" Constanţa, Adrian Pătraşcu, vroia să impresioneze delegaţia venită în vizită la instituţia pe care o conduce, astfel că, în septembrie 2010, a cerut ca mită o cantitate nedeterminată de alcool şi o ambarcaţiune de agrement cu care să îi plimbe pe membrii delegaţiei.
Ofiţerul de poliţie, comandant "Grup de Nave" Constanţa, Adrian Sorin Pătraşcu, este acuzat de procurorii anticorupţie că promitea divulgarea de date secrete sau confidenţiale unui comerciant chinez, precum şi unui comisionar vamal, în schimbul unor bunuri sau favoruri pretinse cu titlul de mită, potrivit motivării deciziei instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX.
În documentul citat, judecătorul Iulian Dragomir notează că în luna septembrie 2010, Adrian Sorin Pătraşcu i-a cerut unui comisionar vamal, Valentin Ţiripan, o cantitate nedeterminată de alcool precum şi punerea la dispoziţiei a unei ambarcaţiuni de agrement, ambele servicii cu titlu de mită.
"La data de 22 septembrie 2010, orele 9:26, (Adrian Pătraşcu - n.r.) i-a pretins inculpatului Valentin Ţiripan, comisionar vamal, asociat la SC Container Clearance Services SRL, cu titlul de mită, o cantitate nedeterminată de alcool, precum şi o plimbare de agrement, cu o ambarcaţiune, pe mare, pentru mai multe persoane, venite într-o delegaţie la instituţia pe care o conduce", se arată în documentul citat.
Potrivit sursei citate "aceste bunuri şi avantaje materiale au fost cerute în schimbul furnizării de informaţii secrete sau după caz confidenţiale de către ofiţerul de poliţie grupului infracţional organizat din care făcea parte şi Valentin Ţiripan".
Avocaţii acestuia au declarat, pentru MEDIAFAX, la momentul reţinerii lui Pătraşcu, că acesta nu avea motive să ceară o astfel de favoare, precum cea a punerii la dispoziţie a unei ambarcaţiuni, în contextul în care, Pătraşcu, în calitatea pe care o deţinea avea permanent la dispoziţie mai bine de zece nave sau ambarcaţiuni pe care le putea folosi la nevoie.
În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.
Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.