Emil Boc a reclamat la CSM faptul că există sentinţe judecătoreşti care ignoră "liniile din şedinţa de Guvern şi legea", admiţând plata unor drepturi şi impunând, astfel, Guvernului să refacă bugetul, şi a arătat că este foarte greu ca altcineva, nu Executivul, să "ţină în mână" finanţele ţării.
Şeful Guvernului a participat, joi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde a pledat pentru o practică unitară a instanţelor în judecarea solicitărilor de plată a unor drepturi, cu impact asupra resurselor bugetare.
În discursul susţinut în faţa membrilor CSM, premierul a reclamat "existenţa unor sentinţe judecătoreşti care, practic, ignoră liniile din şedinţa de Guvern şi legea", arătând că astfel este exercitată presiune asupra bugetului, iar Guvernul este în aceste condiţii obligat să taie din fondurile pentru salarii, pensii şi investiţii.
"Perioada aceasta de criză nu ne-a creat decât probleme uriaşe din perspectiva bugetului, pentru că noi facem o prognoză bugetară, răspundem în faţa Parlamentului şi a oamenilor, dar bugetul ţării este, din nefericire, stabilit de instanţele de judecată, de creditori. În aceste condiţii, degeaba pot eu să fac strategie, să aloc atâtea resurse justiţiei, pentru că vine teancul de sentinţe judecătoreşti de plată a unor drepturi de tot felul şi atunci ce fac ? Trebuie să refac toată strategia şi să spunem «ok, nu mai facem nicio politică investiţională nici acolo, nici acolo şi ne ocupăm doar de drepturi restante»", a spus Boc.
El a spus membrilor CSM că nu înţelege, inclusiv ca jurist, cum este posibil să existe sentinţe de altă natură pe baza unei legi declarate constituţionale.
"Am mers în faţa Parlamentului, ne-am asumat răspunderea, sunt legi în vigoare. Eu nu pot să înţeleg cum este posibil ca, şi în baza legii asumate de Parlament şi declarate constituţionale, a hotărârii neatacate, totuşi să existe sentinţe de altă natură. Sunt jurist şi mi-e foarte greu să înţeleg (...) Principalul atribut al Guvernului este de a ţine în mână finanţele ţării, ori dacă el nu are în mână finanţele ţării şi altcineva le stabileşte, vă daţi seama că suntem într-o situaţie greu, greu de descris", a spus premierul.
Şeful Guvernului şi-a încheiat discursul arătând că este nevoie de "o discuţie sinceră" şi de decizii rapide de recurs în interesul legii, atunci când apar asemenea probleme.