Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi personalului contractual din MAI a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor, în care solicită renunţarea la ideea adoptării legii privind disponibilizările din MAI, Biroul Permanent stabilind, luni, ca scrisoarea să fie distribuită deputaţilor.
Scrisoarea are 2346 de semnături şi precizează că sindicatul poliţiştilor cere renunţarea la "ideea aprobării legii cu privire la unele măsuri speciale necesare pentru încadrarea în bugetul aprobat MAI pentru anul 2011 (prin a cărei aplicare va fi disponiblizat un număr însemnat de personal), pentru a nu afecta, mai grav decât este, ordinea publică şi siguranţa cetăţeanului român".
"Înţelegeţi că personalul care încadrează astăzi Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română şi Jandarmeria Română nu poate face faţă valului de infracţionalitate, în continuă creştere, cu care se confruntă societatea românească, fapt pentru care siguranţa cetăţeanului român este din ce în ce mai fragilă", se mai arată în scrisoarea menţionată.
Potrivit sindicatului poliţiştilor, în aceste condiţii, nu numai că personalul care "concură" la asigurarea ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului trebuie păstrat, dar este necesar să crească numeric şi "să beneficieze de o reală protecţie legislativă şi de un support logistic corespunzător riscurilor la care este supus".
"Trebuie să aveţi în vedere că, prin adoptarea legii pe care sunteţi chemaţi să o votaţi, România riscă să fie sancţionată de UE pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate, deoarece reducerea personalului MAI constituie o ameninţare gravă şi pentru siguranţa cetăţenilor europeni din afara garniţelor României, precum şi pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii", se arată în scrisoare.
Secretarul Camerei Dumitru Pardău a precizat că Biroul Permanent a decis ca această scrisoare să fie distribuită la casetele deputaţilor.
Proiectul de lege privind disponibilizările din MAI a fost dezbătut pe articole de Camera Deputaţilor, care trebuie să dea votul final, dar de câteva săptămâni acest proiect nu a fost supus la vot. Anterior, proiectul a fost respins de Senat, dar Camera Deputaţilor este for decizional.