Viceprimarul Capitalei Mircea Raicu a declarat, luni, înaintea şedinţei CGMB, că hotărârea politică a PDL este de a susţine desfăşurarea referendumului pentru legea capitalei pe 26 iunie, din cauza examenului de bacalaureat şi, de asemenea, de a fi două întrebări apropiate de cele ale USL.
Raicu nu a precizat forma exactă a întrebărilor, dar a spus că una se referă la numărul de administraţii din Bucureşti, iar cealaltă la alegerea uninominală a consilierilor generali.
"Este evident că referendumul pentru legea capitalei declanşat de administraţia locală nu are urmări juridice, dar poate fi un instrument valoros pentru parlamentarii chemaţi să voteze legea", a spus Raicu.
Viceprimarul a subliniat de asemenea faptul că nu a existat o informare a cetăţenilor bucureşteni cu privire la acest referendum, fiind "o luptă surdă cu acuzaţii la persoană".
Potrivit lui Raicu, sondajele arată o participare la referendum între 12 şi 15 la sută.
Viceprimarul a mai spus că suma de 10 milioane de euro propusă pentru a fi alocată pentru referendumul local este "o greşeală", pentru că nu a fost făcută o informare prealabilă a bucureştenilor, iar PDL susţine dreptul acestora de a fi consultaţi.
Consilierii generali discută, luni, într-o nouă şedinţă de îndată convocată de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, proiectele de hotărâre privind decalarea datei referendumului local din 19 iunie în 26 iunie şi alocarea a 10 milioane de lei pentru organizarea consultării bucureştenilor.
Cele două proiecte de hotărâre au mai fost supuse aprobării în alte două şedinţe anterioare, însă de fiecare dată discutarea lor a fost suspendată din lipsă de cvorum, la şedinţă nefiind prezenţi consilierii PDL.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, joi, că se bucură că şi PDL a acceptat, după consultarea cu celelalte partide din CGMB, să fie schimbată data referendumului şi să fie pe buletinele de vot numai două întrebări.
Mircea Raicu (PDL) preciza atunci că s-a căzut de acord ca data referendumului să fie 26 iunie şi că pe buletinele de vot vor fi două întrebări, conţinutul acestora urmând să fie anunţat luni, când vor fi luate deciziile privind referendumul.
Robert Niţu (PNL) a spus că din partea USL au fost propuse două întrebări şi anume: "Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de către CGMB?" şi "Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale?".
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la TVR 1, că referendumul din Capitală este o bătălie politică, care nu va duce nicăieri, dar că se vor cheltui bani.
"Eu cred că va trebui să fie un singur Consiliu, care să numească şase primari de sectoare. Consiliul General să distribuie bani funcţie de priorităţile la nivelul Capitalei", a declarat Traian Băsescu.
În Bucureşti vor fi 1.222 de secţii de votare pentru referendum, iar la vot sunt aşteptate 1.790.229 de persoane care au acest drept, anunţa Prefectura Capitalei.
Toate propunerile privind organizarea referendumului local trebuie aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Examenul de bacalaureat începe în 6 iunie, în perioada 20-23 iunie fiind programată proba de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, ceea ce înseamnă că data de 19 iunie pentru desfăşurarea referendumul local aprobată în sedinţa din 13 aprilie s-ar suprapune cu o zi de testare.
Dacă va fi aprobată decalarea datei de desfăşurare a referendumului local, acesta va fi organizat cu o zi înainte de prima probă scrisă, respectiv în 26 iunie.