Ministrul de Interne, Traian Igaş, a anunţat, luni la prânz, că l-a demis din funcţia de secretar general al MAI pe Laurenţiu Mironescu, în urma implicării acestuia în fraudele din Portul Constanţa.
Ministrul Traian Igaş a anunţat demiterea lui Laurenţiu Mironescu după ce a fost la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Emil Boc.
Potrivit unui comunicat de presă al MAI, ministrul Administraţiei şi Internelor i-a înaintat luni primului ministru Emil Boc "propunerea de încetare a exercitării cu caracter temporar a funcţiei de secretar general al MAI de către Laurenţiu Mironescu".
Propunerea a fost acceptată de premier, precizează sursa citată.
Laurenţiu Mironescu (43 de ani) are o carieră îndelungată în transporturi navale, el fiind ofiţer maritim, apoi comandant de cursă lungă şi, ulterior, inspector de specialitate.
Traian Igaş a spus, luni dimineaţă, că nu a ştiut despre ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în cazul în care este implicat şi Laurenţiu Mironescu şi că nu se poate pronunţa, însă, din câte a sesizat, este vorba despre perioada anterioară numirii lui în funcţia de la MAI.
Ministrul Internelor a precizat că aşteaptă să vadă cum se finalizează cercetările în acest caz, urmând, după ce va fi analizat cazul, să fie luată o decizie.
Întrebat cum comentează din punct de vedere al partidului această situaţie, ministrul Traian Igaş a răspuns: "Discutăm".
Ulterior, Igaş a fost chemat la sediul Guvernului, unde a discutat aproximativ o oră cu premierul Emil Boc.
Senatorul PDL Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, numit în funcţia de secretar general în 5 ianuarie 2011, sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.
Fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, fost deputat PDL în perioada 2004-2008, cu o carieră îndelungată în transporturi navale, are cinci terenuri, la Constanţa, Eforie, Ovidiu şi în judeţul Prahova, precum şi un apartament în Bucureşti şi patru case în Constanţa şi Prahova.
Din septembrie 1999 şi până în martie 2001, Mironescu a fost director executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.
În 2003, Mironescu a devenit membru al Partidului Democrat în organizaţia municipală Constanţa. În 2004, el a fost ales consilier local la Constanţa, din partea PD, iar la alegerile generale din 2004 a devenit deputat PD, post deţinut până în 2008.
În 2005 a fost ales preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa a PD, iar în 2007 a devenit liderul filialei PDL, pe care a condus-o până în 2008.
În perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2010 a fost director coordonator de programe la Centrul de Perfecţionare al Marinei Civile al Ministerului Transporturilor (CERONAV).
În 15 mai 2010, el a fost ales preşedinte al Ligii Navale Române.
În 5 ianuarie 2011, Laurenţiu Mironescu, care în prezent este simplu membru al PDL, a fost numit secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
El a absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" la Constanţa, având un masterat în management maritim şi portuar la Universitatea Antwerp din Belgia.
Conform declaraţiei de avere din februarie 2011, Laurenţiu Mironescu deţine cinci terenuri intravilane, dintre care două în Constanţa, unul în Eforie Sud, unul în Ovidiu şi unul în comuna Adunaţi din judeţul Prahova. De asemenea, el are un apartament în Bucureşti, o casă în Eforie Sud care ar fi fost primită ca donaţie, o casă în Ovidiu moştenită împreună cu soţia sa şi două case de vacanţă în Constanţa şi Adunaţi, de asemenea moştenite.
El are şi un autoturism Land Rover Defender, cumpărat în 2007, trei conturi în bancă de aproape 55.000 de euro şi un cont de 6.700 de lei.
Mironescu a investit 30.000 de euro la Euro River Transport SRL şi 10.000 de lei la Euro Shipping Services SRL.
Secretarul general al MAI are o datorie de 320.000 de euro, la o persoană fizică, scadentă în 2020.
Ca director al Ceronav Constanţa, el a avut un salariu anual de aproape 79.000 de lei.
Laurenţiu Mironescu este acţionar unic la o firmă de consultanţă din Eforie Sud şi acţionar la cinci firme, printre care Euro Shipping Services, Quadro Civil Construct Constanţa şi Safe Port Constanţa.
El este şi preşedinte al Consiliului Naţional Director al Ligii Navale Române.