USL consideră, într-o analiză internă obţinută de MEDIAFAX, că poziţionarea anti-PDL a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, are la bază intenţia acestuia de a obţine capital electoral şi că PDL este interesat de anularea sau amânarea referendumului şi aruncarea vinei asupra opoziţiei.
Documentul, intrat în posesia MEDIAFAX, este adresat copreşedinşilor USL şi are cinci premise de la care se revendică cele două direcţii de acţiune propuse.
Prima premisă vizează faptul că orice confruntare electorală USL-PDL desfăşurată în Bucureşti în această perioadă dezavantajează PDL întrucât electoratele PSD şi PNL sunt "radicalizate" şi, pe cale de consecinţă, mult mai uşor de mobilizat la vot.
A doua premisă are în vedere faptul că PDL este interesat de anularea sau amânarea referendumului local, în timp ce a treia premisă are în vedere faptul că amânarea referendumului constituie o "capcană de imagine" pentru USL, avându-se în vedere faptul că PDL ar încerca să obţină nu doar amânarea, ci "amânarea din vina opoziţiei".
A patra şi a cincea premisă se referă la faptul că Sorin Oprescu încearcă să obţină capital electoral prin poziţionarea anti-PDL pe tema referendumului şi că semnalele din zona PDL indică menţinerea intenţiei de adoptare a Legii Capitalei fie prin angajarea răspunderii Guvernului, fie, "mai probabil", prin intrarea în procedură parlamentară.
Din cele cinci premise, în cadrul analizei respective se identifică două direcţii de acţiune, care constituie şi mandatul USL pentru negocierile cu Sorin Oprescu.
Astfel, prima direcţie de acţiune constă în susţinerea reducerii numerice a celor şapte întrebări la una, maximum două întrebări care să vizeze centralizarea atribuţiilor şi bugetelor la nivelul CGMB şi schimbarea modalităţii de alegere a primarului de sector.
"Acordul cetăţenilor trebuie cerut în legătură cu propunerile de modificare, şi nu cu starea de fapt (răspuns «DA», dacă sunt de acord cu modificarea organizării administrativ-teritoariale, răspuns «NU» dacă preferă menţinerea situaţiei actuale)", se precizează în documentul citat.
A doua direcţie de acţiune vizează susţinerea de către USL a organizării referendumului local până la finalul actualei sesiuni parlamentare (1 iulie 2011), pentru a limita posibilitatea ca PDL să promoveze proiectulul privind Legea Capitalei în Parlament, fără consultarea bucureştenilor.
Şedinţa de îndată a CGMB, de săptămâna trecută, în care trebuia să se discute problema referendumului local nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, lipsind consilierii PDL, situaţie în care primarul general Sorin Oprescu a convocat o nouă şedinţă pentru luni, la ora 15.00.