Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că PSD nu a negociat nimic cu UDMR, nici legat de preşedinţia Senatului, nici despre legea lui Mircia Giurgiu, nici despre Statutul minorităţilor.
Ponta a afirmat, răspunzând unor întrebări, că PSD nu avea cum să negocieze cu UDMR legat de cele trei subiecte.
"Am văzut tot felul de ştiri pe surse că nu ştiu ce s-ar fi negociat. Eu am fost până vineri în China. Doar dacă şi domnul Kelemen Hunor nu a fost şi el în China, şi din câte ştiu nu a fost, se putea negocia ceva", a spus el.
Întrebat dacă USL ar fi dispus la o negociere cu UDMR pe Statutul minorităţilor, respectiv pe legea prin care a fost eliminată predarea Geografiei şi Istoriei în limba maternă, Ponta a răspuns: "Drepturile câştigate nu se pot lua înapoi. Însă dacă este vorba de o negociere cu UDMR, fie în calitate de colaboratori, fie ca adversari politici, eu nu sunt adeptul unei negocieri de gen târguială: îţi dau ceva, îmi dai ceva sau îţi iau înapoi. Cred că românii s-au săturat de târguielile pe care Boc şi Băsescu le fac în fiecare zi, fie cu trădătorii, fie cu UDMR".
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a calificat, pe blogul său, drept "o minciună şi o provocare" informaţia referitoare la existenţa unor negocieri cu UDMR pentru şefia Senatului.
Site-ul Impactnews a relatat, miercuri, despre negocieri "extrem de serioase" pentru formarea unei noi majorităţi, discuţii în care PSD ar fi propus UDMR fotoliul de preşedinte al Senatului, a doua funcţie în stat. Potrivit sursei citate, UDMR "priveşte cu interes spre propunerea PSD".
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Uniunea nu negociază cu PSD obţinerea şefiei Senatului, el calificând informaţiile apărute pe acest subiect drept "zvonuri" lansate cu scopul de a crea tensiuni în coaliţie.
PSD a transmis joi un comunicat în care menţiona că "nici în cadrul PSD şi nici în dialogul cu UDMR, nu au fost discutate nici varianta renunţării la funcţia de preşedinte al Senatului, nici alte formule legate de guvernare". "Nu este prima dată când sunt lansate astfel de zvonuri", se arăta în comunicat.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, tacit, propunerea legislativă a deputatului Mircia Giurgiu potrivit căreia se elimină din legea educaţiei prevederea privind obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. Forul decizional este Senatul.