Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2011 - Anul XVI, nr. 117 (4715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ: Proiectele pentru aplicarea CPP, CPC, privind executarea pedepselor şi probaţiunea, în dezbatere

Vineri, 20 Mai 2011 (16:21:18)

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectele de lege pentru aplicarea codurilor de procedură civilă şi penală, pentru executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative dar şi neprivative de libertate, dar şi privind funcţionarea sistemului de probaţiune.

Astfel, Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice, vineri, pe site-ul instituţiei, proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de Procedură Civilă, proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală, proiectul de Lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor educative privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, proiectul de Lege privind executarea pedepselor, măsurilor educative şi a altor măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, neprivative de libertate, precum şi a proiectului de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune.

Punerea în aplicare a noului Cod de Procedură Civilă a implicat o activitate legislativă elaborată, care au vizat instituirea dispoziţiilor tranzitorii şi de punere în aplicare care să realizeze
trecerea de la vechea la noua reglementare, asigurarea compatibilităţii noului Cod de Procedură Civilă cu celelalte legi în vigoare şi corelarea dispoziţiilor noului Cod de Procedură Civilă.

Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Codului de Procedură Penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual-penale a avut în vedere stabilirea de reguli procedurale pentru rezolvarea situaţiilor tranzitorii generate de intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, în raport de stadiul în care se află procesul penal sau diferite proceduri penale la momentul intrării în vigoare a noului Cod.

Noile dispoziţii au avut ca scop abrogarea unor texte din legislaţia specială, ca urmare a cuprinderii acestora în noul Cod de Procedură Penală, pentru evitarea paralelismelor procedurale, precum şi modificarea unor texte din legislaţia specială, în vederea corelării cu dispoziţiile noului Cod de Procedură Penală dar şi a conmpletării acestora.

Adoptarea noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, legi ce introduc în sistemul penal român schimbări cu privire la sancţiunile şi măsurile privative de libertate, în special referitoare la minori, aplicabile în cursul procesului penal, impunea o reconfigurare a cadrului general privind executarea pedepselor.

Proiectul de lege privind măsurile privative de libertate arată modul în care acestea sunt aduse la îndeplinire astfel încât finalitatea acestora, şi anume resocializarea persoanei majore condamnate, dezvoltarea firească şi armonioasă fizică şi psihică a minorului sau a tânărului condamnat, prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal prin împiedicarea sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, să beneficieze de cât mai multe mijloace de realizare.

Adoptarea Noului Cod Penal şi a Noului Cod de Procedură Penală, legi ce introduc în sistemul penal român schimbări de substanţă cu privire la sancţiunile şi măsurile neprivative de libertate aplicabile în cursul procesului penal, impunea o reconfigurare a cadrului general privind executarea acestora. În condiţiile în care noile Coduri în materie penală extind şi mai mult sfera sancţiunilor şi măsurilor comunitare (consacrând amânarea aplicării pedepsei, munca în folosul comunităţii, extinzând domeniul măsurilor educative neprivative de libertate etc.) o reglementare cadru a executării pedepselor şi măsurilor neprivative de libertate, distinctă de cea referitoare la executarea în regim privativ de libertate, s-a afirmat ca o necesitate legislativă, arată Ministerul Justiţiei.

Observaţiile şi propunerile privind proiectele supuse dezbaterii publice pot fi transmise până la data de 20 iunie 2011, pe adresa Ministerului Justiţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ: Proiectele pentru aplicarea CPP, CPC, privind executarea pedepselor şi probaţiunea, în dezbatere.
 Vizualizări articol: 756 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ: Proiectele pentru aplicarea CPP, CPC, privind executarea pedepselor şi probaţiunea, în dezbatere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei