Prostituatele, cerșetorii, persoanele condamnate pentru neplata unor amenzi contravenționale pentru deranjarea liniștii publice, parcare neregulamentară sau alte contravenții vor îngriji câinii comunitari din Adăpostul Odăi şi vor vor curăța spațiile verzi din parcuri, spitale şi școli.
Decizia aparține Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti și va fi aplicată începând de săptămâna viitoare, informează, joi, autoritatea de sector.
"La nivelul Sectorului 1 există mii de amenzi neachitate, aplicate unor persoane care fie nu au respectat regulile de circulație, fie liniștea și ordinea publică sau curățenia în spațiile publice. Nu mai vorbesc despre sancțiuni aplicate în cazul cerșetoriei, prostituției, sau în cazul celor care folosesc domeniul public, așa zișii «parcangii», pentru a încasa diverse taxe. Împotriva acestor persoane ne vom îndrepta în instanță și, în urma sentinței judecătorești, vom obliga acești contravenienți la muncă în folosul comunității", a declarat Iosif Bălan, directorul general adjunct al Poliției Locale Sector 1, citat în comunicat.
Potrivit hotărârii inițiate de primarul Andrei Chiliman, obligația de a presta o activitate neremunerată se aplică numai persoanelor fizice condamnate de o instanță fie pentru neplata amenzilor, fie pentru alte tipuri de contravenții, care au domiciliul sau reşedinţa în Sectorul 1.
La solicitarea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Poliţia Locală a Sectorului 1 va transmite în scris, pentru fiecare caz în parte, natura activităţilor ce pot fi prestate de către persoana condamnată, în Sectorul 1.
Astfel, prostituatele, parcangiii, cerșetorii, dar și persoanele care acumulează mai multe amenzi pentru nerespectarea unor reguli de circulație, a liniștii și ordinii publice or nu mențin curățenia în spațiile publice, vor îngriji câinii comunitari din Adăpostul Odăi, vor curăța spațiile verzi din parcuri sau din jurul blocurilor, vor face curățenie în spitale, școli sau alte unități din subordinea Primăriei Sectorului 1 sub stricta supraveghere a Poliției Locale.
Primele persoane vizate sunt cele care au acumulat mai mult de două amenzi pentru contravenții privind menținerea curățeniei în spațiile publice: cei care au lăsat în urma lor gunoaie la picnicuri, în parcuri sau care nu au curățat trotuarele de dejecțiile animalelor de companie.
Numărul de ore de muncă în folosul comunității va fi decis numai de către instanță, Poliția Locală având obligația să stabilească conţinutul activităţii ce urmează să fie prestată de persoana condamnată, condiţiile în care acesta execută sancţiunea, precum şi programul de lucru.
Hotărârea vine în sprijinul aplicării Legii 155/2010 – a Poliției Locale, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală privind obligaţia persoanei condamnate sau minorului de a presta o activitate neremunerată într-o instituţie de interes public; a Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 2.355/2008 pentru aprobarea Procedurii privind supravegherea executării obligaţiei persoanei condamnate sau minorului de a presta o activitate neremunerată într-o instituţie de interes public impusă de către instanţa de judecată; precum și a Protocolului - Cadru de Colaborare nr. 12284/13.07.2009 încheiat între Poliţia Locală a Sectorului 1 şi Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti.