Românii plecaţi să muncească în străinătate nu au revenit în ţară din cauza crizei, aşa cum se estimase, aceştia preferând să schimbe oraşul sau ţara în care erau sau să-şi retrimită copiii în România a declarat, joi, Cătălin Luca, director executiv al Asociaţiei Alternative Sociale Iaşi.
Fundaţia UniCredit şi Asociaţia Alternative Sociale au anunţat închiderea proiectului "MIGRATIONS" - Combaterea efectelor negative ale migraţiei în rândul copiilor şi al bătrânilor rămaşi acasă, derulat în perioada 2009-2011, în cadrul căruia 657 de copii şi 583 de bătrâni din Iaşi au primit sprijin financiar, psihologic sau juridic.
Directorul executiv de la Asociaţia Alternative Sociale Iaşi a declarat că, odată cu plecarea românilor la muncă în străinătate, acasă au rămas atât copii care trec prin adevărate tragedii şi ajung în risc de abandon şcolar, dar şi părinţi bătrâni şi bolnavi care uneori ajung să fie ei îngrijiţi de către nepoţii de care ar fi trebuit să se ocupe.
"Foarte multe persoane au primit ajutor şi au fost puse pe o linie de plutire. Erau copii care locuiau cu bunicii şi care erau în situaţia de a avea grijă de de cei bătrâni pentru că nu se mai puteau descurca. Mulţi dintre ei trebuiau să renunţe la şcoală sau erau în risc de abandon şcolar. Ei nu mai aveau capacitatea să-şi continue viaţa ca un copil normal", a declarat Cătălin Luca.
Reprezentantul organizaţiei neguvernamentale a mai spus că, în cazul copiilor, cea mai acută nevoie a fost de natură psihologică pentru că aceştia doresc să comunice cu părinţii. Pe de altă parte aceştia au fost ajutaţi să depună documente pentru a obţine alocaţia europeană din ţara în care lucrau părinţii sau au fost sprijiniţi financiar.
Cătălin Luca a mai spus că de la apariţia crizei economice nu a crescut numărul părinţilor care au revenit în ţară, ci a copiilor, care iniţial au fost luaţi de către părinţi în ţările în care aceştia erau stabiliţi, şi care acum au fost retrimişi acasă.
"Părinţii au schimbat oraşul sau ţara dar nu s-au întors acasă din cauza crizei, asa cum s-a crezut", a mai spus reprezentantul asociaţiei din Iaşi.
În cadrul proiectului finanţat de Fundaţia UniCredit cu 480.000 de euro, 654 de copii au fost asistaţi social, 404 au primit sprijin psihologic, 426 ajutor material şi 32 consiliere juridică.
O altă componentă a proiectului a constat într-o campanie de informare a părinţilor plecaţi pentru ca aceştia să ştie că pot obţine diferenţa de alocaţie pentru copii din ţara unde lucrează.
"Nu putem monitoriza câţi primesc această alocaţie dar, potrivit Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Iaşi, în 2010 numărul cererilor s-a triplat faţă de 2009", a mai precizat Luca.
El a mai spus că în cazul vârstnicilor s-a acordat asistenţă pentru ameliorarea sau tratarea unor boli, precum şi terapie pentru tratarea depresiei cauzate de abuzurile exercitate de către membrii familiei.
Astfel, 583 de bătrâni au fost asistaţi social, 215 consiliaţi psihologic, 476 au primit sprijin material iar 35 consiliere juridică.
Cele două organizaţii au precizat că programul dedicat susţinerii bătrânilor, afectaţi de migraţia copiilor, va fi continuat printr-un al doilea proiect, în valoare de 158.000 de euro, până în anul 2012.
Astfel, încă 400 de vârstnici din Iaşi vor fi ajutaţi, prin noul program, în care vor fi formaţi şi 60 de specialişti în asistenţa persoanei de vârsta a treia şi va fi elaborată o metodologie specifică, care să ofere posibilitatea unei practici unitare în aceste servicii.