Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a trimis Comisiei Europene o plângere împotriva Guvernului, pentru nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, semnalând grave încălcări ale Convenţiei drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale precum şi ale protocoalelor adiţionale la această convenţie.
FEN şi-a întemeiat plângerea pe art.6 alin.1 din Convenţie privind accesul la justiţie pe care Guvernul României nu l-a respectat, având în vedere neexecutarea unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţate de instanţele din România în favoarea salariaţilor din învăţământ, membri ai FEN, potrivit unui comunicat de marţi al federaţiei.
"Guvernul, prin actele normative emise, a încălcat toate drepturile angajaţilor. Întrucât în România nu ne mai putem apăra drepturile, nici măcăr în justiţie, am hotărât să ne adresăm organismelor internaţionale. Sperăm ca forurile europene să ia notă de această stare de fapt, inadmisibilă într-un stat de drept şi să oblige Guvernul să respecte drepturile salariaţilor câştigate în instanţele de judecată precum şi convenţiile internaţionale la care România a aderat", a declarat preşedinte FEN, Constantin Ciosu, citat în comunicat.
ICCJ a admis, la începutul lunii aprilie, recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie, cadrele didactice având astfel dreptul la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin legea 221.
Doar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ preciza că sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie.