Delegaţia raportorului special ONU pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor şi-a început vizita, marţi, la Ministerul Justiţiei, unde s-a întâlnit cu experţii din domeniu, părţile discutând reformele întreprinse şi angajamentele asumate de România în cadrul MCV.
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, a primit marţi, delegaţia condusă de Raportorul Special ONU pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor, Gabriela K. Knaul de Albuquerque e Silva. La reuniune au participat directori şi experţi cu atribuţii în domeniu, din cadrul Ministerului Justiţiei.
Discuţiile s-au axat, între altele, pe măsurile întreprinse de Ministerul Justiţiei în domeniul asigurării independenţei sistemului judiciar, precum şi a judecătorilor şi procurorilor, prezentarea pe scurt a reformelor întreprinse în sistemul judiciar, ce fac obiectul angajamentelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Strategia de dezvoltare a Justiţiei, asistenţa judiciară în România, prezentarea celor mai importante aspecte a Legii "Micii Reforme", lege care, în opinia Secretarului de Stat reprezintă "o punte" care asigură implementarea cu succes a viitoarelor Coduri ale României, informează Biroul de presă al Ministerului Justiţiei (MJ).
Totodată, secretarul de stat Barac a prezentat măsurile întreprinse de instituţiile din sistemul judiciar pentru pregătirea punerii în aplicare a noilor Coduri, stadiul proiectului privind impactul noilor Coduri asupra Justiţiei, dar şi măsurile de ordin legislativ luate de Ministerul Justiţiei pentru continuarea reformei sistemului judiciar, printre care proiectul legii privind desfiinţarea unor instanţe şi parchete nefuncţionale sau cu un volum redus de activitate.
La rândul său, Raportorul Special ONU pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor, Gabriela K. Knaul de Albuquerque e Silva, a apreciat întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, atât din perspectiva informaţiilor primite, dar şi a coerenţei Strategiei Ministerului Justiţiei în susţinerea obiectivelor de reformă asumate, ca o garanţie a consolidării independenţei magistraţilor în România, susţine MJ.
Această vizită face parte dintr-o serie de vizite pe care Raportorul Special ONU pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor le va avea în perioada 17 - 24 mai 2011 şi cu alte instituţii, care au atribuţii în acest domeniu, şi anume: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul General, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului, Curtea de Conturi, Agenţia Naţională de Integritate, Avocatul Poporului, Ministerul Afacerilor Externe etc.