Carnetul de vaccinări va fi reintrodus sub forma unui nou model, documentul, care nu a mai fost distribuit în ultimii trei ani, fiind adaptat la modificările făcute în 2010 când au fost introduse vaccinuri noi, la grupe de vârstă modificate.
Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de ordin privind aprobarea introducerii Carnetului de vaccinări, având în vedere că astfel de documente nu au mai fost distribuite în ultimii trei ani la nivel naţional.
Potrivit referatului de aprobare, există diferenţe între acestea şi actualele prevederi ale Programului naţional de imunizare. Astfel, din 2010 a fost modificat Calendarul de vaccinare prin includerea unor tipuri de vaccinuri noi, care se administrează la grupe de vârstă modificate faţă de anii anteriori.
Carnetul de vaccinări se eliberează aparţinătorului legal al copilului, la ieşirea din maternitate.
Fiecare vaccinare se înregistrează obligatoriu în carnetul de vaccinări de către unitatea medicală care efectuează vaccinarea. În situaţia administrării de vaccinuri combinate se completează data vaccinării pentru fiecare dintre antigenele conţinute de acesta.
Prezentarea carnetului de vaccinări este obligatorie la înscrierea în colectivitate.
Vaccinările sunt programate de către medicul de familie, conform calendarului de imunizări din Romania. Carnetul se solicită de către medicul de familie, la fiecare consultaţie. Reacţiile adverse postvaccinale indezirabile (RAPI) sunt notate în Carnetul de vaccinări, conform clasificării în vigoare în România.