Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 16 mai 2011 - Anul XVI, nr. 113 (4711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: În România profesia de magistrat este printre puţinele care nu răspunde pentru ce face

Luni, 16 Mai 2011 (17:08:02)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că în România profesia de magistrat este printre puţinele care nu răspunde pentru ce face, iar Inspecţia Judiciară a CSM este recitientă în a examina sesizările din perspectiva exercitării funcţiei judiciare cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

"Când am evaluat activitatea Inspecţiei Judiciare, cu ocazia Bilanţului pe anul 2010, am observat reticenţa acesteia de a examina sesizările din perspectiva exercitării funcţiei judiciare cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, pentru a constata existenţa sau inexistenţa erorii judiciare reclamate. Pronunţarea hotărârilor judecătoreşti exprimă şi împlineşte «exerciţiul funcţiei judiciare» şi aceasta este premisa de la care trebuie plecat", a declarat, luni, ministrul Predoiu, la conferinţa româno-franceză privind răspunderea magistraţilor, desfăşurată la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală.

Demnitarul a subliniat faptul că lucrările Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (cea care se pronunţă în cazurile de disciplină în care sunt vizaţi judecători şi procurori-n.r.) seamănă prea mult între ele în privinţa concluziilor.

"Invariabil s-a spus «hotărârea judecătorească nu poate fi evaluată administrativ, ci doar pe cale judecătorească», ca şi când nu am cunoaşte cu toţii că sensul acestei teze, întemeiată legal pe Legea 303/2004, este acela de a nu lipsi o hotărâre judecătorească definitivă/irevocabilă de efectele ei juridice, independent de calitatea sa, prin hotărâri de tip administrativ", a spus Predoiu, adăugând: "Sublim exemplu de deturnare a normelor de la spiritul care a stat la baza elaborării lor! E ca şi când chirurgul ar spune, nu pot sa operez şi să extirp tumoarea, pentru că nu am voie să vatăm corporal organismul pacientului! E firesc să avem, în acest caz, spitalul plin de bolnavi nevindecaţi".

O altă replică standard "care face carieră în lucrările Inspecţiei Judiciare", a indicat ministrul, este aceea că "termenele nerezonabile sunt exclusiv cauzate de stat, care este responsabil cu condiţiile materiale şi pe care nu le asigură".

"Niciun cuvânt despre analiza comparativă a performanţelor individuale în cadrul aceleiaşi instanţe presupus nedotate material, nicio analiză exhaustivă a performanţei în timp a magistratului în cauză. Ca să nu mai vorbim de generalizarea inacceptabilă a concluziei. Există fără îndoială instanţe nedotate corespunzător sau necuprinzătoare pentru aglomeraţia dosarelor, dar cauzele deficitelor pot fi multiple, de la insuficienţa fondurilor, la nechibzuinţă sau întârziere în cheltuirea lor, şi până la managementul defectuos al spaţiului", a susţinut Predoiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: În România profesia de magistrat este printre puţinele care nu răspunde pentru ce face.
 Vizualizări articol: 528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Predoiu: În România profesia de magistrat este printre puţinele care nu răspunde pentru ce face5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DE ACEEA ..TEORETIC NU AVEM JUSTITIE ... trimis de
(16 mai 2011, 20:28:27
În România profesia de magistrat este printre puţinele care nu răspunde pentru ce face. DE ACEEA TEORETIC NU AVEM JUSTITIE CI DOAR O INSTITUTIE PUSA PE AFACERI NEORTODOXE. VOR FI PRINTRE EI SI JUDECATORI, PROCURORI , AVOCATI CINSTITI ...DAR F PUTINI .AM CITIT IN CELALALT ARTICOL DESPRE ACEL VESTIT AVOCAT DIN ARDEAL CARE SPUNE CA DESI ARE O VECHIMEDE 40 DE ANI IN DOMENIU , NU CREDE IN DREPTARTEA JUSTITIEI DIN ROMANIA . 'VORBA "ASTA SPUNE MULTE SI DACA STI SA CITESTI PRINTRE RANDURI ...II AFLI GROZAVIA SI TALCUL:TRAGEDIA BIETILOR OAMENI SIMPLI MARGINALIZATI DE DREPTUL DA A FI APARATI DE LEGEA CARE TREBUIE SA FIE DREAPTA PT TOTI SI NU PARTINITOARE...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei