Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că răspunderea materială a magistraţilor în subsidiar şi răspunderea disciplinară a magistraţilor, avocaţilor şi executorilor judecătoreşti în principal, trebuie activate cu forţă în acest scop.
"Evaluarea tuturor datelor în prezenţă indică o concluzie realistă, şi anume faptul că discuţiile pe marginea unui sistem echilibrat privind răspunderea magistraţilor, care să stimuleze responsabilizarea, dar să protejeze şi independenţa magistraţilor, să asigure despăgubirea cetăţenilor, dar să asigure şi regresul statului, vor fi dificile şi de durată", a afirmat, luni, ministrul Predoiu, la conferinţa româno-franceză privind răspunderea magistraţilor, organizată de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor, desfăşurată la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală.
Potrivit ministrului Justiţiei, până la găsirea unui consens, dacă acesta va fi găsit, trebuie în paralel să fie dezvoltate reglementările privind răspunderea disciplinară şi trebuie fie făcută de o manieră serioasă.
"Propunerile primite de la Inspecţia Judiciară nu sunt suficiente. Vrem mai mult decât o simplă categorisire a abaterilor disciplinare. Vom propune mai mult. Dezbaterile parlamentare care vor urma pe marginea propunerii legislative Urban reprezintă ocazia potrivită pentru această dezvoltare", a declarat Predoiu.
În încheiere, ministrul "a mărturisit" faptul că una din evaluările cele mai dure pe care le-a auzit "la adresa Justiţiei noastre" vine din partea unui avocat experimentat, "un fost decan al unui mare barou din Ardeal, care întrebat fiind dacă are încredere în Justiţie, a răspuns că după 40 de ani de practică nu mai are cum".
"Această percepţie tristă se cere schimbată printr-o nouă realitate, iar răspunderea materială a magistraţilor în subsidiar şi răspunderea disciplinară a magistraţilor, avocaţilor şi executorilor judecătoreşti în principal, trebuie activate cu forţă în acest scop", a conchis ministrul Justiţiei.
(16 mai 2011, 18:39:41