Şeful statului a informat conducerea Senatului că a aprobat solicitarea SUA privind desfăşurarea unei activităţi de testare şi validare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan.
Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Senatului Ion Chelaru, care a precizat că preşedintele Traian Băsescu a informat, în scrisoarea adresată Parlamentului, că a aprobat o solicitare în acest sens făcută de premierul Emil Boc.
Potrivit lui Chelaru, aceste activităţi vor fi desfăşurate în perioada 1 mai - 30 iunie.
În scrisoare se menţionează că activităţile de testare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, se fac în sprijinul operaţiei NATO International Security Assistance Force (ISAF), al operaţiei de coaliţie Enduring Freedom (OEF) şi al operaţiei SUA, New Dawn (OND) în Irak.
Traian Băsescu a informat Senatul că a aprobat, de asemenea, cererile SUA care vizează utilizarea facilităţilor existente în cadrul centrului administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu, Aeroportului Kogălniceanu şi Portului Constanţa.
De asemenea, partenerul american a cerut şi permisiunea de dislocare şi operare, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, a până la patru aeronave de realimentare în aer KC-135 şi patru aeronave de transport C-17 în sprijinul International Security Assistance Force, Enduring Freedom şi New Dawn.
Chelaru a menţionat că plenul Senatului urmează să fie informat în legătură cu conţinutul acestei scrisori.
O echipă a forţelor aeriene americane a ajuns recent la baza Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune de testare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane către şi dinspre Afganistan.
Potrivit unui comunicat publicat joi pe site-ul forţelor aeriene americane, misiunea de testare are ca scop să verifice dacă baza aeriană poate fi folosită ca nod pentru transportul resurselor materiale către şi dinspre Afganistan. Procesul de evaluare începe cu staţionarea temporară a patru aeronave C-17 Globemaster III de la o altă bază din regiune, închisă pentru lucrări de mentenanţă.
"Scopul nostru este să stabilim dacă (baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu) este un aeroport viabil şi multimodal care poate să suporte transportul de resurse materiale şi umane către şi dinspre Comandamentul American Central", a declarat locotenent-colonelul Lee Wingfield, comandantul 621st Contingency Response Element.
Membrii 621st CRW (621st Contingency Response Wing), care au ajuns în România, sunt pregătiţi să fie dislocaţi în orice moment. Aceştia poate desfăşura misiuni diverse, de la cele de asistenţă umanitară la cele de deschidere a bazelor aeriene. În acest caz, misiunea necesită o echipă de experţi în înfiinţarea unei baze aeriene şi desfăşurarea unor operaţiuni de mobilitate aeriană.
Cei aproximativ 50 de militari din cadrul Contingency Response Element au început să pregătească aeronavele imediat ce au ajuns la baza Mihail Kogălniceanu, precum şi aerodromul pentru personalul ce urmează să ajungă.
Membrii Contingency Response Element vor pregăti aeronavele ce vor transporta resurse umane şi materiale necesare zilnic operaţiunii Enduring Freedom din Afganistan. Forţe americane de la baze din Statele Unite şi din străinătate se vor alătura echipei actuale săptămâna viitoare pentru a continua evaluarea.
Potrivit USTRANSCOM (Comandamentul American al Transporturilor ), dacă testul nu va dezvălui probleme majore, programul ar putea deveni permanent şi se va extinde pentru a transforma baza aeriană Mihail Kogălniceanu într-un nod logistic pentru Statele Unite şi aliaţii săi.
CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor şi a tehnicii militare în Irak şi Afganistan, precum şi pentru transportul acestora din Irak şi Afganistan către Europa.