Primele dispecerare integrate ambulanţă şi ISU ar putea funcţiona începând din luna iunie, existând deja zece judeţe care au solicitat să intre voluntar în acest program, a declarat, vineri, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
"Avem deja solicitări din partea a zece judeţe să intre în acest sistem. La Bucureşti nu putem vorbi încă de dispecerate integrate, întrucât intervenţiile în această zonă sunt foarte complexe şi trebuie un plan foarte serios, cu spaţii foarte bine gândite pentru realizarea acestui proiect", a spus subsecretarul de stat, cu ocazia aniversării a trei ani de existenţă a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Bucureşti.
Coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa, a spus că numărul intervenţiilor a crescut în 2011 cu aproape 7.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
"La trei ani de la înfiinţarea SMURD Bucureşti s-a acţionat într-un număr total de 160.707 intervenţii, acordându-se asistenţă medicală de urgenţă pentru 124.229 de persoane", a spus Bogdan Opriţa.
În 2010, SMURD Bucureşti a fost solicitat să intervină la peste 67.000 de situaţii de urgenţă, din care 56.000 intervenţii proprii. Cele mai multe intervenţii sunt în zilele de vineri, în intervalul 18-21, iar ziua cu cele mai multe intervenţii a fost 29 mai 2010, cu 210 intervenţii. De asemenea, numărul maxim de intervenţii pe echipaj în 24 de ore a fost 26, a precizat coordonatorul SMURD Bucureşti.
Bogdan Opriţa a enumerat cele mai semnificative intervenţii ale SMURD Bucureşti în 2010, printre aceste fiind incendiul din luna mai, de la complexul comercial Dragonul Roşu, cel din iunie, de la Centrul de copii "Sfântul Andrei" şi cel din august, de la Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti. El a făcut referire şi la un accident rutier din Capitală, din martie 2011, în care au fost rănite şapte persoane.
Intervenţiile la care este solicitat SMURD Bucureşti includ toate urgenţele ce pun în pericol imediat viaţa unei persoane, printre care accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardiorespirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi accidente cu victime multiple.