Indicatorii INS arată că România s-a oprit din cădere, nu că românii au un trai mai bun, pentru că încă sunt fără locuri de muncă sute de mii de oameni şi s-au închis mii de firme, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.
"Ce se întâmplă în România este ca şi căderea într-o prăpastie, la un moment dat te opreşti din cădere şi să începi să te caţeri. Noi nu am ieşit încă din groapă. Ei spun că ne-am oprit din cădere, dar ne mai ia timp până ajungem la mal, până ajungem unde am fost în 2008", a spus Costin.
Liderul BNS a precizat că economia României a coborât foarte jos şi, din cauza măsurilor guvernamentale, cădere nu a putut fi oprită.
"Peste 600.000 de salariaţi au fost aruncaţi peste bord, mii de firme au fost închise şi încă mai sunt pe drumuri sute de mii de salariaţi", a mai spus Costin.
El a subliniat că această oprire din cădere nu este meritul Guvernului, care ar fi trebuit din 2008 să investească masiv şi să atragă fonduri, dar nu a făcut acest lucru.
"Indicatorii INS nu arată faptul că o ducem mai bine. Putem cădea din nou oricând dacă Guvernul nu ia măsuri", a adăugat liderul BNS.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.
Pentru ca o economie să iasă tehnic din recesiune este nevoie ca PIB să crească în două trimestre consecutiv. În trimestrul patru din 2010, faţă de precedentele trei luni, PIB a înregistrat o creştere uşoară, de 0,1%.
Toate estimările analiştilor privind evoluţia economiei din primul trimestru arătau că România a ieşit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, însă prognozele acestora au variat semnificativ, între 0,1% şi 1,1%.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de sâmbătă că datele provizorii "îndreptăţesc" o creştere economică în intervalul 0,4-0,6%, faţă de trimestrul anterior. El a precizat atunci că acest lucru înseamnă "ieşirea din recesiune, nu din criză".
Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%.
De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
Economia României a scăzut anul trecut cu 1,3%.