Comisia Europeană (CE) estimează o creştere economică de 3,7% pentru România anul următor, susţinută de cererea internă de consum, după creşteri de salarii în mediul privat, prognoza fiind apropiată de estimarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), de 3,75-4%.
Pentru acest an, CE estimează o creştere a PIB de 1,5%, aceeaşi cu cea prognozată de Guvern şi de FMI.
"Consumul populaţiei îşi va reveni ca urmare a unor creşteri salariale mai rapide", notează CE în prognoza economică de primăvară a Uniunii Europene.
Comisia anticipa în raportul precedent, din toamna anului trecut, o creştere a PIB de 3,8% pentru 2012.
Creşterile de productivitate din ultimii ani în sectorul privat, doar parţial atribuibile reducerii numărului de angajaţi, ar putea să conducă la salarii mai mari şi, odată cu avansul cererii de consum, la noi oportunităţi de angajare.
Consumul guvernamental va urca uşor, dar va fi limitat de continuarea consolidării fiscale.
Pe lângă consumul privat, investiţiile vor fi şi anul următor unul dintre principalii factori de creştere, în contextul continuării modernizării infrastructurii ţării şi a adaptării companiilor la cererea internă şi externă, se arată în raportul CE.
România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, după ce PIB a crescut cu 0,6% în primul trimestru din 2011, faţă de ultimelele trei luni ale anului trecut, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de creştere. Faţă de ianuarie - martie 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.