Ieşirea din recesiune este un semnal pozitiv care trebuie privit cu responsabilitate, prudenţă şi realism, iar faptul că economia trece de la minus la plus trebuie consolidat, a declarat, vineri, la Ministerul Muncii, premierul Emil Boc.
Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a spus că deşi semnalele privind ieşirea din recesiune sunt pozitive, va mai trece ceva timp până când oamenii vor simţi efectele, apreciind că acest lucru ar putea fi posibil spre finalul acestui an sau anul viitor.
"Ieşirea din recesiune reprezintă o dovadă că măsurile dureroase şi nepopulare pe care le-am luat au fost necesare. Creşterea economică nu va fi posibilă dacă nu apăsăm pedala de accelerare a reformei. Nu trebuie să cădem în patima populismului", a adăugat Boc.
Premierul a precizat că trebuie continuate investiţiile, că trebuie create noi locuri de muncă, trebuie atrase cât mai multe fonduri europene şi trebuie stimulate proiectele în parteneriat public-privat.
"Rămân realist şi profit de ocazie pentru a mulţumi românilor, pentru că fără efortul lor nu am fi reuşit să ieşim din recesiune, a mai spus Emil Boc.
Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru, faţă de ultimele trei luni ale anului trecut, astfel că România a ieşit tehnic din recesiune după doi ani şi jumătate, potrivit primelor estimări anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Faţă de trimestrul corespunzător din 2010, PIB a urcat cu 1,6% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată sezonier.
Pentru ca o economie să iasă tehnic din recesiune este nevoie ca PIB să crească în două trimestre consecutiv. În trimestrul patru din 2010, faţă de precedentele trei luni, PIB a înregistrat o creştere uşoară, de 0,1%.
Toate estimările analiştilor privind evoluţia economiei din primul trimestru arătau că România a ieşit tehnic din recesiune la finele primului trimestru, însă prognozele acestora au variat semnificativ, între 0,1% şi 1,1%.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de sâmbătă că datele provizorii "îndreptăţesc" o creştere economică în intervalul 0,4-0,6%, faţă de trimestrul anterior. El a precizat atunci că acest lucru înseamnă "ieşirea din recesiune, nu din criză".
Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%.
De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.
Economia României a scăzut anul trecut cu 1,3%.