Guvernul va stabili, până la sfârşitul verii, care este plafonul maxim pentru care se va mai putea asigura subvenţia pentru încălzire, persoanele cu venituri mari sau care au mai multe locuinţe urmând să suporte costul integral, a declarat, vineri, ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc.
Premierul Emil Boc a spus, la Ministerul Muncii, că prin "politica subvenţiei" se urmăreşte acordarea unui sprijin direct şi consistent pentru oamenii care au venituri mici.
El a precizat că este anormal ca statul să acorde o subvenţie de 45 la sută tuturor, indiferent dacă au venituri foarte mari sau salariul minim pe economie.
"Statul acordă 45 la sută indiferent dacă unii au salarii de o sută de milioane de lei vechi sau dacă au salariul minim pe economie, iar acest lucru nu este firesc. Vom aloca mai mulţi bani pentru cei cu venituri reduse şi vor fi tăiate subvenţiile celor care au venituri mari sau mai multe locuinţe", a mai spus premierul Emil Boc.
Ministerele Finanţelor, Administraţiei şi Muncii vor prezenta în Guvern, în următoarele săptămâni, variante de lucru privind subvenţiile la energia termică, având în vedere că principiul subvenţionării nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri, a anunţat Guvernul.
Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi, că Guvernul s-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la finele anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii
Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivel sau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie.