Investitorii străini spun că modificările Codului Muncii au efecte pozitive asupra pieţei forţei de muncă, menţionând totodată că politica lor de angajări depinde de strategia privind extinderea şi dezvoltarea activităţii.
"Salutăm adoptarea noilor documente privind legislaţia muncii, nu includ toate propunerile noastre, dar sunt un pas înainte. Pentru creşterea economică a României, pentru dezvoltare este esenţială dezvoltarea activităţii economice, stimularea investiţiilor astfel încât gradul de ocupare a forţei de muncă să crească, taxele la buget să crească şi statul să poată rezolva probleme sociale", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Radu Enache, directorul general al Hewlett-Packard România şi şeful comitetului privind piaţa muncii din cadrul Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).
În opinia sa, faptul că între 2 şi 9 mai, după intrarea în vigoare a noului Cod al muncii, numărul de contracte de muncă noi încheiate a fost de peste 100.000, validează că modificarea legislaţiei muncii este eficientă.
Întrebat dacă HP a făcut angajări încurajată de condiţiile noului Cod al Muncii, Enache a arătat că şi până acum compania recruta în funcţie de performaţă.
"Am făcut angajări, dar modificarea Codului Muncii nu a afectat acest proces pentru că noi recrutam şi până acum după performanţă. Angajam oameni care voiau să muncească. Vom continua angajările, iar în acest an vom avea încă 600 de noi angajaţi la HP, cu contract de muncă permanent", a arătat Enache.
În acelaşi timp, Carmen Neagu, regional executive SEE al GE Energy, a adăugat că politica de angajări depinde de strategia fiecărei companii, codul muncii nefiind o stavilă.
"Am făcut angajări, dar angajările ţin cont de strategia fiecărei companii privind extinderea. Este important, de asemenea, să avem o strategie energetică clară în acest sens. Angajam şi până acum pe criterii de performanţă, aveam un cod al muncii intern. Ne-am bucurat însă că subcontractanţii noştrii au extins angajările", a adăugat Neagu, care ocupă funcţia de vicepreşedinte al AmCham.
Premierul Emil Boc a anunţat la începutul săptămânii că intrarea în vigoare a noului Cod al muncii şi controalele complexe, dispuse pentru depistarea muncii la negru, au determinat creşterea numărului de contracte de muncă cu 102.870 într-o singură săptămână.