Guvernul a decis ca fondul de salarii al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să nu mai poată fi executat silit, după ce angajaţii AVAS au protestat pentru neplata salariului pe luna aprilie, urmare a popririi conturilor instituţiei prin titluri executorii ale deponenţilor FNI.
Decizia a fost luată de Executiv în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă care exceptează de la executare silită fondul de salarii aprobat în bugetul AVAS, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Câteva zeci de angajaţi ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului au protestat, miercuri, în sediul instituţiei, faţă de neplata salariilor pentru luna aprilie.
Surse din AVAS au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că salariile nu au fost plătite din cauza popririi conturilor instituţiei, în baza unor titluri executorii obţinute de foşti deponenţi FNI.
Acestea au adăugat că AVAS a iniţiat mai multe acţiuni pentru suspendarea şi eşalonarea plăţilor, pentru care aşteaptă răspunsul instanţei.
AVAS are aproximativ 260 de angajaţi.
Premierul Boc a declarat, în luna aprilie, că AVAS trebuie să plătească 100 milioane euro ca despăgubiri pentru depunătorii FNI, la care se adaugă noi sentinţe judecătoreşti privind alte plăţi de sute milioane euro din cauza greşelilor la FNI.
Preşedintele AVAS Aurelian Popa, a declarat agenţiei MEDIAFAX, în vara anului trecut, că a plătit foştilor investitori FNI suma totală de 390 milioane lei, din care aproape 70 de milioane lei în 2010, şi estimează că mai trebuie plătite 70-80 milioane lei, reprezentând majorări de întârziere.
Senatul a aprobat, la finele lunii martie, un proiect de lege care prevede ca, până la 31 decembrie 2013, executarea obligaţiilor de plată, inclusiv pentru creditorii FNI, să se facă exclusiv din veniturile realizate prin activităţile de privatizare ale AVAS, nu din bugetul instituţiei alocat de stat. Senatul a fost primă Cameră sesizată, decizia urmând să fie luată de Camera Deputaţilor.