Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, joi, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că nu se pune problema unui blat la Convenţia Naţională a partidului, fiind o competiţie extrem de serioasă din care nu se va retrage niciunul dintre cei trei candidaţi la preşedinţia formaţiunii.
Cristian Boureanu se declară convins că Vasile Blaga va câştiga şefia PDL.
El spune că este posibil să se ajungă în al doilea tur la alegerile pentru funcţia de preşedinte al partidului, deoarece delegaţii la Convenţia Naţională "nu înseamnă neapărat masa partidului".
Vicepreşedintele PDL crede că Traian băsescu va da nişte mesaje foarte clare, la congresul PDL, legate atât de ceea ce trebuie să facă partidul, cât şi Guvernul.
"Colegii mei de partid trebuie să înţeleagă că nu poţi guverna decât în momentul în care cetăţenii au încredere în tine. Dacă nu vom reuşi să facem acest lucru în următorul an, vom pleca în opoziţie indiferent cine este preşedintele României, inclusiv Traian Băsescu. Şi noi trebuie să conştientizăm acest lucru, despre asta este vorba. Şi cred că Traian Băsescu va da nişte mesaje foarte clare şi vizavi faţă de ceea ce avem de făcut noi ca Guvern, dar şi vizavi de ceea ce va trebui să facem ca partid", spune Boureanu.
Cristian Boureanu mai vorbeşte şi despre oportunitatea schimbării siglei şi a denumirii partidului, susţinând că o dezbatere în acest sens va trebui să fie bazată pe studii. El se pronunţă în favoarea "inimii" ca simbol şi se declară convins că imnul PDL nu va fi schimbat.
Prezentăm integral interviul acordat de vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Va fi blat la Convenţia Naţională a PDL?
Cristian Boureanu: Nu. Eu speram că deja toată lumea s-a convins că nu se pune problema de aşa ceva. Nu-i o bătălie, deci nu este în niciun caz o bătălie între noi şi voi, e o competiţie între noi, dar este o competiţie extrem de strânsă şi cu miză foarte mare. Practic, se va schimba o direcţie, clar, în evoluţia partidului. Pe asta este bătălia. De fapt, moţiunea cealaltă, a domnului Boc, se şi intitulează "o moţiune pentru continuitate", în timp ce noi spunem că avem o moţiune a schimbării.
Rep.: Şi credeţi că se va ajunge în turul doi la alegerile pentru funcţia de preşedinte al PDL?
C.B.: Nu vreau să dau procente, dar există această posibilitate. Sunt, totuşi, trei candidaţi. Domnul Toader Paleologu şi-a luat foarte în serios moţiunea şi a mers cred că în 40 de judeţe din ţară şi foarte multă lume l-a primit cu simpatie şi s-ar putea să ia şi voturi în primul tur.
Pe de altă parte, mi-e foarte greu să fac o prognoză asupra delegaţilor, dar, după ce am terminat toate judeţele din ţară - am fost în toate judeţele, poate mai puţin la domnul Frunzăverde, la Caraş, şi la Dolj, la domnul Berceanu - spun cu mâna pe inimă că toate sondajele care spun că 65-70% din membrii de partid îl vor pe Vasile Blaga sunt perfect reale.
Rep.: Atunci, credeţi că ar putea ieşi chiar din primul tur preşedinte?
C.B.: Asta spuneam, delegaţii nu înseamnă neapărat masa partidului. Sunt foarte mulţi care fac parte din diferite echipe guvernamentale, au poziţii publice şi atunci s-ar putea să existe o diferenţă vizavi de pulsul partidului, între ceea ce simte partidul, starea de aşteptare care există şi votul unor dintre delegaţi.
Rep.: Dacă există această diferenţă între delegaţi şi masa partidului...
C.B.: S-ar putea să ajungem în turul doi.
Rep.: Şi nu se pot face şi jocuri?
C.B.: Jocuri întotdeauna se fac la Congres, nu are rost să ne ascundem după deget. Dar este o bătălie extrem de deschisă între două concepte diferite privind viitorul acestui partid şi modul în care acest partid este condus.
Rep.: Dar au fost în aceeaşi echipă şi domnul Boc, şi domnul Blaga. Domnul Blaga este acum secretarul general al partidului, au fost împreună în multe alegeri. De ce spuneţi că această concepţie este total diferită?
C.B.: Întotdeauna am spus-o în filiale: diligenţa merge în funcţie de primul cal, ceilalţi cai merg în buiestru. În momentul în care calul din frunte a obosit sau trage mai încet, se schimbă calul, şi atunci noul cal e cel care dă ritmul. Şi cred că suntem în situaţia asta. Până la urmă există nişte diferenţe de abordare între Vasile Blaga şi Emil Boc. Vasile Blaga este mult mai autoritar. Este un om ferm. Este un om care întotdeauna întâi a explicat, după care a luat decizia şi în final a pus în practică. A dovedit că poate fi om de stat. Au fost câteva situaţii în care a pus interesul României şi interesul instituţiei pe care o conducea, al Ministerului de Interne, în faţa interesului lui personal, a ştiut să facă un pas în lateral şi cred că partidul are nevoie de această rupere de ritm, de această schimbare de abordare. Prin poziţia pe care o are ca secretar general şi prin atribuţiile pe care le are din Statut, foarte multă lume n-a citit Statutul, este cel care va reuşi să ţină relaţiile cu celelalte partide. Şi eu simt că România are nevoie în momentul de faţă de o altă abordare, de o terminare a vrajbei, pentru că suntem foarte învrăjbiţi. Ne-am depărtat. Nu reuşim să dialogăm, sunt câteva proiecte naţionale pe care opoziţia şi puterea trebuie să le discute faţă-n faţă, fie că vorbim de modificarea Constituţiei, care se face cu două treimi din Parlament, fie că vorbim de noile regiuni. Dacă mai vrem să accesăm fonduri din 2013, să fim eligibili, trebuie să umblăm la regiunile României – vorbim despre regiunile economice, de dezvoltare, nu de administraţie.
Rep.: Susţinătorii lui Emil Boc îi reproşează tocmai acest lucru lui Vasile Blaga, că este poate prea dorit de opoziţie în funcţia de preşedinte al PDL.
C.B.: Eu cred că opoziţia ar dori să nu se schimbe nimic la PDL. Până la urmă, despre ce continuitate vorbim? De la 34% la 20, 17 şi, uitaţi acum, alegerile de la Baia Mare – 13%. Deci, continuitatea ar fi foarte bună pentru opoziţie, discutând pragmatic şi cu cărţile pe faţă. Eu nu cred că Vasile Blaga, după 20 de ani de bătălii politice cu PSD, în vremuri grele, mai are ceva de demonstrat vizavi de loialitatea dânsului faţă de partid. Cred că echipa lui Vasile Blaga ar reprezenta o mare problemă pentru PSD, pentru că ar deschide cu totul şi cu totul alte perspective pentru evoluţia politică pe următorul an de zile.
Rep.: Spuneţi că tocmai Vasile Blaga, un om autoritar, poate deschide dialogul cu celelalte partide şi că Emil Boc, care este mai blajin, a creat o vrajbă...
C.B.: Aici nu este vorba de dat cu pumnul în masă. Autoritate nu înseamnă acest lucru. Dezbaterile în partid pot dura până la 5 dimineaţa. Important este să se finalizeze cu o concluzie, ulterior cu o decizie votată în Biroul Permanent, pentru că este unul dintre lucrurile care au fost reproşate de-a lungul timpului în activitatea BPN, iar după ce această decizie a fost luată, pe de o parte, ea trebuie pusă în pratică şi, pe de altă parte, trebuie respectată în exteriorul partidului de toţi membrii. Adesea în ultimele şase luni, am fost în situaţia neplăcută ca oameni propuşi spre suspendare sau spre dare afară din partid, dl.Oajdea de exemplu, să voteze împotriva Guvernului, să îl aştepte pe premier cu o sută de mii de ziare în care explică cum greşim noi cu pensiile oamenilor şi, capac la toate, să mai fie şi semnatar al moţiunii premierului.
Adică sunt câteva chestiuni care la un moment dat pe noi ne afectează în permanenţă. Pentru că cei care ne susţin şi ne votează îşi dau seama când văd lipsa de decizie, lipsa de fermitate, când văd atitudine oscilantă, ca să nu mai vorbesc de acel un pas înainte, doi înapoi – scoatem o lege, o retragem, o modificăm, eventual o facem şi greşit, să o respingă Curtea Constituţională.
Rep.: Acestea sunt greşelile lui Emil Boc, în opinia dumneavoastră. Dar ce calităţi are Emil Boc?
C.B.: Eu am avut curajul să o spun atunci când cei care îi semnează astăzi moţiunea îi cereau demisia şi plecarea din politică. Este cel mai corect prim-ministru pe care l-a avut România în ultimii 20 de ani, este un om politic care şi-a pus cariera pe masă, şi-a riscat-o atât pentru partid, cât mai ales pentru reforma guvernamentală şi punerea în practică a măsurilor guvernamentale. Dar să nu uităm că, până la urmă, politica se face pe voturi şi decredibilizarea Guvernului şi-a lăsat o amprentă foarte puternică şi asupra partidului. Nu ar fi primul prim-ministru care face un pas în lateral, pentru ca partidul să poată merge mai departe.
Rep.: Dar să rămână prim-ministru în continuare?
C.B.: Asta e o decizie pe care o va lua partidul. Mi-e foarte greu în momentul de faţă să spun acest lucru, mai ales că inclusiv cei care îi semnează moţiunea i-au cerut să plece din funcţia de prim-ministru. Deci, va fi o discuţie ulterioară.
Rep.: Şi este posibil să i se ceară să plece şi din această funcţie...
C.B.: Nu mai ţine numai de partid. Aici, să nu uităm, suntem într-o coaliţie, deci va fi o discuţie care se va purta cu partenerii noştri de guvernare – UDMR, UNPR, minorităţile. În plus, unul din jucătorii importanţi când vine vorba de prim-ministru sau, de fapt, cel mai important jucător este şeful statului. Va fi o cu totul şi cu totul altă discuţie.
Rep.: Are PDL un prim-ministru mai bun decât Emil Boc?
C.B.: Un partid cu 350 de mii de membri trebuie să aibă nu unul, ci cinci prim-miniştri dacă este nevoie.
Rep.: Şi aveţi?
C.B.: Şi sunt convins că avem. Nu voi da nume, suntem înainte de congres, dar nu numai că trebuie să avem cinci prim-miniştri, trebuie să avem şi cinci guverne dacă se pune problema, pentru că, până la urmă, de aceea am cerut votul oamenilor – să punem în practică programul nostru de guvernare cu oamenii noştri, care au încredere şi în care au cetăţenii încredere.
Rep.: Iar premierul trebuie să fie în continuare al PDL?
C.B.: Aici sunt multe puncte de vedere. Noi am scris şi în moţiune: considerăm că guvernele trebuie să fie politice. Deci e un program al partidului moţiunea şi considerăm că guvernele trebuie să fie politice şi, pe perioade bine determinate şi cu obiective clar stabilite, putem apela la un premier tehnocrat, dar cu miniştri oameni politici. Deci, nu se exclude varianta unui premier tehnocrat pe un termen limitat, dar cu un obiectiv foarte clar. Un obiectiv poate fi focusarea strict pe relansarea economică în special a mediului privat şi acest lucru se poate face uşor în momentul în care există un transfer de personalităţi şi de expertiză de la mediul bancar sau de la mediul financiar-bancar către guvern. Este şi o chestiune de credibilitate, nu neapărat numai de expertiză, pentru că poţi să aduci pe cineva din mediul privat şi să-ţi faci un comitet consultativ al premierului cu care să se vadă o dată pe săptămână. Dar în momentul în care un premier tehnocrat ajunge în funcţie se face şi un transfer mare de personalitate şi România are nevoie în momentul de faţă de aşa ceva. Deci, nu e o discuţie care să fie exclusă.
Rep.: Dumneavoastră candidaţi doar la funcţia de prim-vicepreşedinte.
C.B.: Da, a fost o decizie...
Rep.: Deci, sunteţi sigur că o şi obţineţi.
C.B.: Eu cred că în momentul în care Vasile Blaga iese preşedinte, avem toate şansele să ne atingem şi obiectivele noastre cei care candidăm la prim-vicepreşedinţi sau vicepreşedinţi. Am mers în toată ţara, cred că am susţinere pentru o astfel de poziţie, a fost o decizie a echipei să mergem cu un grup la prim-vicepreşedinte – şi Sorin Frunzăverde, care este liderul doctrinar al acestei moţiuni şi al partidului, să nu uităm că este cel care a introdus partidul în PPE, iar moţiunea din 2005 a fost scris tot de Sorin Frunzăverde. Este Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJ Timiş, care vine din zona aleşilor locali cu greutate ai partidului, este a doua oară preşedinte al CJ Timiş. Şi este candidatura mea care, să spunem, vine din zona noii generaţii şi a celor din fostul PLD.
Rep.: Dacă Vasile Blaga nu câştigă preşedinţia PDL, dumneavoastră vă retrageţi candidatura la prim-vicepreşedinte?
C.B.: Vasile Blaga câştigă preşedinţia. Dacă aveam acest interviu acum 30 de zile probabil că aş fi fost mult mai rezervat, dar după ce am mers în toate filialele pot spune că Vasile Blaga câştigă preşedinţia.
Rep.: Nu sunteţi însă sigur dacă din primul tur. Dacă nu exista candidatura lui Toader Paleologu ar fi fost mai simplu, adică se tranşa din primul tur?
C.B.: Cred că a fost binevenită această candidatură. În primul rând, a fost o moţiune de context, se focusează pe anumite probleme care vor putea fi preluate ulterior fără niciun fel de necaz de echipa câştigătoare, mai ales că domnul Paleologu candidează şi la prim-vicepreşedinte, şi la vicepreşedinte, deci are toate şansele să se regăsească în viitoarea conducere a partidului.
Rep.: Domnul Toader Paleologu a şi spus că pentru toate celelalte funcţii, în afară de preşedinte, i s-a sugerat să candideze...
C.B.: Dar nu trebuie căutat ceva deosebit în această sugestie, cred că au făcut-o cei care au mai multă experienţă politică. E păcat ca după o astfel de candidatură să nu se regăsească în viitoarea conducere. Iar cei care l-au sfătuit, cred că au făcut-o din inimă.
La mine este altă situaţie, eu am ales să candidez la prim-vicepreşedinte, am multe congrese la activ, dintr-acestea cu bătălii, nu din acelea cu predat ştafeta cu steagul şi zâmbetul şi am fost ales vicepreşedinte prima oară la un congres la PNL în 2001. Cred că avem nevoie de o schimbare şi pot să aduc o contribuţie la acest lucru.
Rep.: Poate fi vorba la Toader Paleologu şi despre o negociere: să se retragă de la funcţia de preşedinte în schimbul sprijinului pentru altă funcţie?
C.B.: Nu se va întâmpla acest lucru. Cei trei candidaţi sunt foarte serioşi. Au fost adesea întrebările acestea mai ales la începutul campaniei. Şi despre domnul Blaga s-a spus că se va retrage. Nu se pune problema, nu ne batem joc de cei care ne aleg şi care sunt colegii noştri şi nici de cei care ne-ar vota. Nu facem glume de genul acesta. Sun nişte candidaturi extrem de hotărâte, moţiunile sunt diferite. Dacă cineva îşi face timp şi le citeşte va vedea că aceasta este o moţiune politică, o moţiune a partidului, care pe fiecare domeniu are 5-7 obiective foarte clare, în timp ce dincolo, din punctul meu de vedere şi se poate citi uşor, avem mai mult de-a face cu o moţiune guvernamentală, de multe ori asişti la un bilanţ al guvernării, nu ştiu, anuarul statistic. E o realitate. Aici, cu această moţiune (a lui vasile Blaga – n.r.) poţi să mergi pe patru ani ca program al partidului.
Rep.: Şi poţi să câştigi în alegeri?
C.B.: Sunt foarte multe lucruri care au lipsit în ultimii trei ani din proiectele partidului, fie că vorbim de valorile PPE, sunt câteva lucruri acolo legate de subsidiaritate şi descentralizare care, din păcate, nu s-au făcut, avem în acest an un buget mai centralizat decât ultimul buget al lui Văcăroiu. Sunt chestiuni legate de principiile creştine ale PPE, pentru prima oară un partid le introduce. Sunt abordările legate de zona economică (...)
Rep.: Dar poate creşte partidul? Puteţi să câştigaţi alegerile?
C.B.: Eu cred că vom câştiga alegerile.
Rep.: De la nivelul la care sunteţi acum, puteţi să creşteţi suficient într-un an?
C.B.: Partidul în momentul de faţă se află în faţa unui obiectiv extrem de greu. Cine va câştiga acest congres va avea un mandat pe un an de zile, nu un mandat pe patru ani. Noi aici vorbim despre nişte alegeri pe un an, poate un an şi jumătate, cu un obiectiv extrem de clar: alegerile din 2012. Vom câştiga, atunci echipa care va fi la putere va rămâne pe patru ani, dacă nu, vom avea, fără doar şi poate, o Convenţie Naţională la începutul lui 2013. E corect, e normal. E corect şi faţă de membrii noştri de partid, dar este corect şi faţă de cei care ne aleg, cei din exteriorul partidului. Până la urmă, şi această schimbare nu este o schimbare pe care o cer numai membrii noştri. Dacă vă uitaţi pe sondaje, cei din afara partidului care ne votează au o mult mai mare aşteptare pentru o schimbare la nivelul partidului.
Şi, până la urmă, noi trebuie să fim un partid deschis, nu un partid autist. Dacă ne ascultăm numai pe noi, ne uităm ce frumoşi suntem în oglindă şi ne întâlnim în şedinţele noastre şi ne lăudăm unii pe alţii, s-ar putea să îi pierdem din vedere tocmai pe cei care ne votează, să ne alegem cu simpatia membrilor şi a familiilor lor. Ori, obiectivul tocmai acesta este: să fim atenţi la ce ne cer cei care ne votează sau cei care ne-au votat – acei 17% ca au plecat şi care îşi doresc o schimbare.
Rep.: Credeţi că această schimbare o doreşte şi Traian Băsescu?
C.B.: Preşedintele şi-a exprimat un punct de vedere. O schimbare la nivelul conducerii şi la nivelul atitudinii a cerut-o. Deci, nu ne uităm numai la vârfuri, la Emil Boc şi la Vasile Blaga. Preşedintele şi-a exprimat o susţinere pentru Emil Boc, dar o schimbare la nivelul atitudinii partidului, Traian Băsescu o cere de luni de zile şi vizavi de decizie, şi vizavi de fermitate, şi vizavi de promovarea unor oameni cu care să nu ne fie ruşine. Să nu uităm declaraţia preşedintelui vizavi de o eventuală numire la Ministerul Muncii: i s-a făcut o propunere inacceptabilă. Nu mă întrebaţi care este acea propunere, pentru că nu s-a discutat în Biroul Permanent.
Rep.: Îl aşteptaţi la congres pe Traian Băsescu?
C.B.: Înţeleg că a primit o invitaţie din partea comisiei de organizare şi semnată de preşedintele partidului.
Rep.: Vă aşteptaţi să vină?
C.B.: Eu mă aştept să vină. Sunt unul din cei care au susţinut întotdeauna parteneriatul pentru totdeauna dintre Traian Băsescu şi acest partid, un parteneriat firesc, dânsul a crescut partidul şi, ulterior, acest partid i-a fost cel mai bun partener. Mi se pare o chestie perfect normală.
Rep.: Şi ce mesaj aşteptaţi de la Traian Băsescu, după ce acum câteva zile a spus: "Am învăţat să nu mai cred în politicieni"?
C.B.: Ceea ce dovedeşte că Traian Băsescu are în continuare o foarte mare apropiere de români. Din păcate, în momentul de faţă există o mare decredibilizare a clasei politice româneşti. Nu e un lucru normal şi probabil că unul dintre obiectivele noii conduceri va fi ca, împreună cu cei care conduc celelalte partide, să reuşim să refacem dialogul cu românii. E foarte grav că instituţia de bază a democraţiei, Parlamentul, în momentul de faţă are cea mai mică credibilitate între structurile de putere şi mesajul lui Traian Băsescu este şi pe această zonă. În plus, probabil vor fi mesajele politice, colegii mei de partid trebuie să înţeleagă că nu poţi guverna decât în momentul în care cetăţenii au încredere în tine. Dacă nu vom reuşi să facem acest lucru în următorul an, vom pleca în opoziţie indiferent cine este preşedintele României, inclusiv Traian Băsescu. Şi noi trebuie să conştientizăm acest lucru, despre asta este vorba. Şi cred că Traian Băsescu va da nişte mesaje foarte clare şi vizavi faţă de ceea ce avem de făcut noi ca Guvern, dar şi vizavi de ceea ce va trebui să facem ca partid.
Rep.: Credeţi că după Convenţia Naţională relaţiile cu Traian Băsescu vor fi mai bune sau mai reci?
C.B.: Eu cred că vor fi mai bune, pentru că şi preşedintele a cerut o schimbare de atitudine.
Rep.: Chiar şi cu Vasile Blaga preşedinte la PDL?
C.B.: Chiar şi cu Vasile Blaga preşedinte şi, în orice caz, cred că vor fi mult mai active. Se va simţi o schimbare. Există o blazare la nivelul PDL. Am intrat în amorţire. Toate eforturile s-au concentrat pe zona guvernamentală, şi este normal, pentru că am dat ca premier preşedintele partidului, dar partidul a intrat în amorţire şi noi avem nevoie ca partidul să fie cel care dă direcţia Guvernului, pentru că până la urmă despre asta vorbim. Au fost nişte măsuri luate de partid, din programul partidului, de care nimeni nu a mai vorbit, s-au luat doar deciziile guvernamentale. (...)
Uitaţi ce s-a întâmplat cu pensiile militarilor. Suntem în situaţia paradoxală ca 85% din militari să aibă pensii crescute, unii chiar şi de două ori, dar noi suntem huiduiţi în stradă pentru că 15% şi în general cei care nu au fost în prima linie în lupta cu infractorii, au fost mai pe la popotă, mai deplasaţi de la Ministerul de Interne pe la muzee, au văzut hoţii doar la televizor şi din cauza a 15%, pentru că noi nu am ştiut să explicăm, ne huiduie lumea în stradă. (...)
Rep.: O revigorare a partidului s-ar putea face şi prin schimbarea simbolisticii - să se schimbe denumirea, sigla?
C.B: Avem în moţiune, suntem cu cărţile pe masă, în moţiune este prezentat un astfel de proiect.
Rep.: Dar e oportun înainte de alegeri?
C.B.: O vom face în funcţie de cei care sunt membri şi care ne votează şi de perspectivele celor care la un moment ne-au votat sau ne-ar vota. În sondaje va trebuie să facă focus-grupuri cu analize sociologice foarte clare, pentru că e la fel ca la o companie, ştiţi foarte bine, că o rebranduire se face cu mare grijă şi cu mare atenţie, pentru că poţi greşi şi poţi avea rezultate mult mai proaste decât le aveai înainte. Ceea ce ştim foarte clar este că imnul partidului este dorit de sută la sută şi dintre membrii noştri şi dintre cei care ne votează. "Verde-nrourat" eu cred că e cel mai frumos imn al unui partid, şi în momentul de faţă este şi un mare ataşament vizavi de simbolistică, vizavi de trandafir şi de nume. dar acest lucru se face încet, cu dezbatere, cu obiective. Noi suntem clar ataşaţi de Partidul Popular European şi de doctrina populară şi probabil pe termen mediu se va merge şi către simbolistica PPE, care e inima.
Rep.: Inimă ziceţi şi dumneavoastră?
C.B.: Da, dar, încă o dată, vom discuta cu cei care ne iubesc şi cu cei care ne-ar vota, nu e o decizie care se ia pripită, nu e o decizia care se ia la acest congres, ci este un obiectiv al viitoarei conduceri a partidului. Cred că vom merge în acea direcţie, dar încet ,nu cu schimbări bruşte.
Rep.: Şi aţi putrea renunţa chiar şi la portocaliu?
C.B.: Este o altă decizie.
Rep.: La alegerile parţiale din ultimii ani s-a mers cu verde.
C.B.: "Verde-nrourat". E parte din imnul nostru. Deci, nu exclud această discuţie, dar, încă o dată, indiferent care va fi componenţa BPN, eu cred că va fi o decizie care se va lua încet, şi nu pripit.