Articolul referitor la reducerea cu jumătate a pedepsei în cazul unui acuzat, dacă acoperă integral prejudiciul, prevăzut de Legea "Micii reformei", a fost declarat neconstituţional, Curtea Constituţională amendând pentru prima dată actul normativ.
Legea 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor (Mica reformă a Justiţiei) a introdus în Codul penal, după articolul 74, un nou articol - articolul 74, indice 1 - cu următorul cuprins: "În cazul săvârşirii infracţiunilor de gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în forma calificată şi neglijenţă în serviciu, prevăzute în prezentul cod, ori a unor infracţiuni economice prevăzute în legi speciale, prin care s-a pricinuit o pagubă, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la soluţionarea cauzei în primă instanţă, învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate".
Această prevedere a fost declarată neconstituţională, în 3 mai, de către Curtea Constituţională, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Articolul 74, indice 1, mai prevede, la alineatul 2, că dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei nationale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.
Alineatul 3 arată că dispoziţiile prevăzute la alineatele 1 şi 2 nu se aplică dacă faptuitorul a mai săvârşit o infracţiune de acelaşi gen, prevăzută de prezentul cod, într-un interval de cinci ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alineatele 1 şi 2.
Curtea Constituţională a fost sesizată de către Vasile Ioan Savu, fost lider al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului şi al Confederaţiei Sindicatelor
Miniere din România.
Decizia Curţii Constituţionale urmează să fie motivată şi publicată în Monitorul Oficial, ea devenind general obligatorie.