Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat, miercuri, cu o delegaţie a Colegiului Regal pentru Studii de Apărare din Marea Britanie despre reforma judiciară după 1989, demnitarul arătând că anvergura reformei Codurilor a atras interesul multor state membre şi al Comisiei Europene.
În cadrul întâlnirii, ministrul Justiţiei a discutat despre reforma judiciară după 1989, cu accent pe importanţa implementării noilor Coduri ale României, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
Ministrul Cătălin Predoiu a prezentat procesul de modernizare al României în perioada post-comunistă, schimbarea constituţională a anului 1991 cu emergenţa sistemului pluralist, aderarea României la Consiliul Europei, Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, subliniind parcursul sistemului juridic românesc în acest context.
În continuarea aserţiunii sale, ministrul Justiţei a explicat raporturile dintre Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii şi a vorbit despre pregătirea profesională şi independenţa magistraţilor.
"Anvergura reformei Codurilor a atras interesul multor State Membre şi al Comisiei Europene. În jurul acestui proiect s-a catalizat o puternică voinţă politică, transpartinică, dovadă fiind voturile de susţinere exprimate în Parlament. Codurile reprezintă un proiect instituţional al cărui succes va contribui la creşterea încrederii în sistemul judiciar românesc şi a prestigiului României ca Stat Membru al UE. Calendarul preconizat pentru implementarea lor este rezonabil şi realist. Codul civil va fi pus în aplicare, după toate probabilităţile, la 1 octombrie 2011, la peste 2 ani de la adoptarea sa şi la câteva luni bune de la adoptarea legii de punere în aplicare, care este preconizată pentru zilele următoare, conform agendei Parlamentului.", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.