Aderarea la Schengen şi reforma justiţiei sunt subiecte separate, guvernate de norme proprii, amalgamarea acestora ducând la lipsă de soluţii, a apreciat, miercuri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, într-o declaraţie de presă susţinută cu ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knappen.
"Părerea mea este că în continuare trebuie să tratăm separat Schengen şi reforma justiţiei. Sunt două subiecte separate guvernate de norme proprii şi, dacă se face un amalgam, cred că persistăm într-o lipsă de soluţii", a spus ministrul Baconschi.
El a adăugat că a vorbit cu oficialul olandez despre aderarea la Schengen, menţionând că este vorba despre "un subiect în divergenţă, care a fost tratat cu toată francheţea".
În acest context, Baconschi a spus şi că ministrul olandez i-a explicat în detaliu sensibilităţile unei părţi din opinia publică olandeză faţă de chesiunea migraţiei ilegale, a corupţiei şi a crimei organizate.
"În domeniul - repet, separat de Schengen - al justiţiei, noi avem semnale dinspre CE că raportul din vară pe MCV va fi pozitiv şi că suntem în faza unor reforme ireversibile, care să consolideze statul de drept şi funcţionarea justiţiei", a mai spus Baconschi.
El şi-a exprimat speranţa că ministrul olandez "se va întoarce acasă cu o privire mai complexă" asupra stadiului în care se află România ca stat membru şi ţară parteneră.
"Sunt sigur că vom putea găsi un calendar concret şi un compromis pentru că la Consiliul European din vară să avem un limbaj comun cu privire la accesul României şi Bulgariei în Schengen", a mai spus Baconschi.
Întrebat în legătură cu diferenţa de opinie faţă de ministrul român privind crearea unei legătură privind aderarea la Schengen şi reforma justiţiei, ministrul olandez Ben Knappa spus că din perspectiva Olandei discuţia despre Schengen se face în legătură cu "celelalte subiecte pe care le monitorizează Comisia Europeană - statul de drept, procesul de dezvoltare a mecanismelor de integritate, dezvoltarea de mecanisme care să garanteze eliminarea corupţiei".
"Noi subliem că folosim mijloacele disponibile pentru a ne asigura de supremaţia statului de drept", a mai spus Ben Knappen.
Olanda consideră că pentru a da undă verde aderării României la Schengen sunt necesare progrese "sustenabile şi irevesribile" în Justiţie, care nu pot fi confirmate de un singur raport CE, a afirmat, miercuri, ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knappen, într-o declaraţie la sediul MAE.
Întrebat dacă Olanda este pregătită să dea undă verde aderării României la Schengen în cazul unui raport pozitiv al Comisiei Europene în luna iulie, ministrul olandez a răspuns: "Noi vrem să fim siguri că putem vorbi despre progrese sustenabile şi ireversibile".