Guvernul va ceda cel mult 20% din acţiunile Tarom prin listare la Bursă sau prin vânzarea pachetului unui investitor strategic şi a renunţat la vânzarea de pachete minoritare la aeroporturile din Bucureşti şi Timşoara, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI.
Iniţial, înţelegerea între părţi prevedea privatizarea integrală a Tarom şi cedarea a 20% din titlurile aeroporturilor Henri Coandă şi Aurel Vlaicu din Bucureşti şi Traian Vuia din Timşoara.
Astfel, autorităţile române vor selecta un consultant juridic şi o bancă de investiţii pentru a administra oferta publică iniţială.
Totodată, Guvernul s-a angajat să selecteze până la finele lunii noiembrie management privat la Tarom.
Numărul pasagerilor transportaţi anul trecut de Tarom a crescut cu 24% faţă de anul precedent, de la 1,77 milioane de călători la 2,2 milioane de pasageri.
În primăvara anului trecut, Ministerul Transporturilor, acţionarul majoritar al Tarom, a majorat cu 63,96 milioane lei capitalul social al companiei de transport aerian, de la 1,974 miliarde de lei la 2,038 miliarde de lei, pentru rambursarea unor credite, plata dobânzilor şi comisioanelor aferente.
În urma operaţiunii, Ministerul Transporturilor a ajuns să deţină 96,95% din acţiunile Tarom, restul titlurilor revenind Aeroportului Internaţional Henri Coandă Otopeni (1,6%), Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (1,36%) şi Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia (0,09%).