Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a criticat, luni, faptul că Executivul a luat decizii privind guvernanţa economică europeană, semestrul economic european şi anul aderării la zona euro fără consultarea Parlamentului.
"Guvernul României a transmis, fără nici un fel de informare minimă a Parlamentului Românei, angajamente care ne leagă pe toţi românii, nu pentru un an, ci pentru un număr de ani. Acest lucru este sfidător şi vreau să transmit un mesaj extrem de clar că acestă situaţie nu poate fi tolerată", a spus el.
Mircea Geoană a menţionat că acest subiect, care îl frământă şi pe care doreşte să îl transmită niciun fel de tentă politică partizană, a fost discutat, la iniţiativa sa, în şedinţa de luni a conducerii Senatului. "Este un subiect care mă deranjează profund şi pe toţi cei care credem în valenţele democraţiei şi ale relaţiei între Guvern, Parlament şi societate", a arătat Geoană.
Senatorul a amintit că, în 18 aprilie, a transmis premierului Emil Boc o scrisoare ofială, în urma votului în Biroul Parlamanet, în care i-a solicitat "explicit şi expres" acestuia o participare şi o informare a Parlamrentului înainte ca deciziile cu privire la guvernanţa economică europeană, semestrul economic european şi trecerea la moneda euro să fi fost adoptate la nivelul Executivului.
"S-a decis la nivel european ca fiecare stat membru să transmită din luna aprilie şi mai către Comisia Europeană schiţa de proiect de buget pentru anul următor şi, de asemenea, elementele planului naţional de reformă, ceea ce înseamnă obligaţiile şi angajamentele României faţă de partenerii europeni. În toate ţările europene, cu excepţia României, acest subiect a provocat o amplă dezbatere în parlamentele naţionale. Este o dezbatere care se derulează în aceste zile de la Praga la Berlin, de la Paris la Sofia, de la Bratislava la Londra, cu excepţia României şi a Bucureştiului", a spus Geoană.
Senatorul a arătat că se poate discuta dacă 2015 este data bună, justă, corectă, realistă de aderare la zona euro. "Este un subiect pe care nu îl dezbat acum, dar este de neacceptat ca o decizie atât de importantă să fie luată prin sfidarea Parlamentului şi fără nicio discuţie serioasă în societate, cu mediul economic, cu partenerii sociali, cu elita economică, cu presa, cu cetăţenii, cu cei care reprezintă societatea nostră în general", a opinat preşedintele Senatului.
Geoană a menţionat că va adresa premierului invitaţia "oficială şi fermă" de a veni în faţa senatorilor, împreună cu miniştrii responsabili, pentru avea o discuţie serioasă imediat după 14-15 mai.
Geoană a adăugat că până atunci democrat-liberalii sunt ocupaţi, ei fiind implicaţi "turneu electoral de nestăvilit" în condiţiile în care pentru ei nu este nimic mai important decât cine şi cum conduce partidul de guvernământ.
Întrebat dacă demersul către premier va fi unul comun cu Camera Deputaţilor el a răspuns că acest lucru este probabil. "Nu cred cred că este normal să fim puşi în situaţia de afla din presă despre ceeace s-a convenit în acest acord preventiv cu FMI, subiect care ne interesează pe toţi", a conchis Geoană.
Premierul Emil Boc declara, la finele lunii aprilie, că Guvernul a decis menţinerea obiectivului de adoptare a monedei euro în anul 2015, în urma consultării cu Preşedinţia şi Banca Naţională, precizând totodată că data exactă - dacă va fi 1 ianuarie sau o altă dată - va fi stabilită ulterior, prin discuţii cu "partenerii europeni".
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, sâmbătă, la Cotroceni, cu membrii delegaţiei FMI, el spunând că "insistă" asupra menţinerii anului 2015 ca obiectiv pentru admiterea României în zona Euro.