Textul Acordului româno-american privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă al SUA în România a fost finalizat, miercuri, la nivelul delegaţiilor de negociatori şi experţi, cu ocazia celei de-a şaptea runde a negocierilor bilaterale, informează MAE.
Ministerul precizează că miercuri s-a desfăşurat la Bucureşti, sub conducerea şefilor celor două delegaţii de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, a şaptea rundă a negocierilor bilaterale româno-americane vizând amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă din Europa.
Ca urmare a negocierilor desfăşurate, în cursul zilei, în întrevederile separate ale şefilor celor două delegaţii, precum şi în cadrul reuniunii ulterioare, în plen, a fost finalizat la nivelul celor două delegaţii textul Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă al SUA în România (a fost convenit ad referendum la nivelul delegaţiilor de negociatori şi experţi), precizează MAE.
"Astfel, au fost create condiţiile pentru ca în perioada următoare Acordul să fie parafat şi să se treacă la îndeplinirea procedurilor necesare pentru semnare. Vor continua însă negocierile pentru convenirea tuturor instrumentelor de punere în aplicare (Aranjamentele de Implementare) a Acordului. Cu prilejul negocierilor, desfăşurate într-o atmosferă foarte deschisă, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, au fost abordate chestiunile de ordin tehnic şi juridic rămase încă în discuţie de la runda anterioară, atât cu privire la proiectul Acordului, cât şi în ceea ce priveşte instrumentele de punere în aplicare a acestuia. De asemenea, a fost realizat un schimb de opinii cu privire la stadiul creării sistemului de apărare antirachetă al NATO", informează ministerul.
Instituţia subliniază că progresele decisive obţinute la runda a şaptea au fost posibile "datorită înaltei voinţe politice a părţilor, precum şi profesionalismului şi abordării constructive care au caracterizat activitatea echipelor de negociatori ale celor două ţări, motivate de conştientizarea importanţei deosebite a acestui proiect strategic pentru România, SUA şi NATO".
La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa.
Sistemul este dezvoltat într-o abordare adaptivă în etape, de natură să garanteze acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.
La 3 mai 2011, preşedintele României a făcut publică decizia CSAT privind amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă la unitatea militară Deveselu, situată în judeţul Olt.
Anunţul este o decizie importantă de etapă, care survine unor progrese semnificative realizate în cele şase runde de negociere privind Acordul care s-au desfăşurat până în prezent. Rundele anterioare au avut loc la 17 iunie 2010, la 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011 şi 6 aprilie 2011, fiind precedate de două runde de consultări.
Pentru acoperirea problematicii complexe a Acordului, echipa de negociere coordonată de secretarul de stat Bogdan Aurescu a fost alcătuită din experţi MAE, MApN, precum şi din alte instituţii din sistemul naţional de apărare. În pregătirea celor şapte runde de negociere de până acum şi a celor două runde de consultări care au precedat negocierile, grupul de lucru inter-instituţional pe problematica apărării antirachetă s-a reunit la sediul MAE de 33 de ori în ultimele 15 luni (în medie, o dată la două săptămâni).
Actuala rundă de negocieri, a şaptea, a avut loc cu prilejul vizitei în România, în perioada 3-4 mai 2011, a subsecretarului de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher.