Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că existe consens politic asupra necesităţii ca România să participe la scutul antirachetă, el apreciind că nu se poate vorbi de emoţii în ceea ce priveşte procedura de ratificare a acordului cu SUA de către Parlamentul de la Bucureşti.
"Ultimul cuvânt revine Parlamentului român, care va adopta Legea de ratificare a acordului. Nu avem emoţii în acest sens, pentru că, aşa cum s-a constatat în ultimle 48 de ore, există consens politic transpartinic asupra necesităţii ca România să participe la acest program", a spus Baconschi.
Ministrul de Externe a preciat că era necesar un astfel de scut întrucât toate analizele de care se dispune demonstrează că ameninţările de tip balistic au sporit în sud-estul Europei, respectiv în regiunea în care este situată România.
"Subliniem că sistemul are o funcţie ambivalentă - una de protecţie, dar şi una de descurajare, pentru că e bine să te aperi dacă eşti atacat, dar e bine să rişti mai puţin un atac întrucât ai cu ce să te aperi. Sunt foarte bucuros că voi fi fost contemporan cu acest momet pentru că împărtăşesc declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, conform căreia România nu s-a aflat niciodată într-o situaţie mai bună din punct de vedere al securităţii naţionale", a spus Baconshi.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a avut, miercuri, o întrevedere cu o delegaţie americană condusă de Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, ocazie cu care a declarat că va insista ca acordul privind amplasarea elementelor scutului SUA să fie ratificat repede.
Textul Acordului româno-american privind amplasarea unui sistem de apărare antirachetă al SUA în România a fost finalizat, miercuri, la nivelul delegaţiilor de negociatori şi experţi, cu ocazia celei de-a şaptea runde a negocierilor bilaterale.