Banca Naţională a României nu va adopta, cel mai probabil, măsuri de restricţionare a creditului ipotecar şi imobiliar, întrucât piaţa internă nu poate furniza resurse financiare pe termen lung şi ar înlocui riscul valutar cu riscul de maturităţi, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Şi în domeniile în care resursa de creditare nu există decât din extrerior, domeniile de creditare pe temen lung, creditul pentru locuinţe, ipotecar, nu ar fi fost benefic să dăm la o parte un risc, cel valutar şi să introducem alt risc, de mismatch (necorelare de maturităţi), pentru că nu avem fonduri de pensii suficient de mari să asigure resurse pe termen lung, nu avem nici o piaţă a obligaţiunilor, înlocuiam un risc valutar cu un alt risc de maturităţi", a explicat Isărescu.
El a reamintit că, "sub nicio formă", BNR nu doreşte să atace creditul în valută pentru debitorii sau beneficiarii care au resurse în valută, cum sunt exportatorii.
Şeful băncii centrale a declarat pentru MEDIAFAX în urmă cu o lună, după reducerea rezervelor minime obligatorii de la 25% la 20% din pasivele în valută ale băncilor, că BNR va adopta măsuri de limitare a creditului în valută pentru debitorii care nu sunt acoperiţi faţă de riscul de curs de schimb.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a arătat că BNR lucreză la un regulament privind creditele în valută care va fi aplicat şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din străinătate, spre deosebire de precedentele regelementări prudenţiale, valabile numai numai pentru instituţiile de credit înregistrate ca persoane juridice române.
Popa a confirmat că actul normativ va intra în vigoare în acest an.