Candidaţii la un post în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor fi obligaţi să îndeplinească o serie de criterii, precum activitatea anterioară ca judecător/procuror şi o vechime în muncă de minimum 15 ani, şi vor fi supuşi întrebărilor unui psiholog, care va verifica "motivaţia lor reală".
Procedurile au fost stabilite în şedinţa de miercuri a Guvernului, printr-un proiect de lege.
Conform documentului, candidaturile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pot fi depuse doar de către acele persoane care au îndeplinit funcţia de judecător, respectiv de procuror, la Parchetul de pe lângă Curţile de Apel, respectiv la Curţile de apel, cu o vechime de cel puţin 15 ani în aceste funcţii. De asemenea, aceste persoane trebuie să fi lucrat cel puţin cinci ani în ultimii zece ani de activitate ca judecător.
"În acest fel, s-a modificat norma actuală, care permitea ca în această procedură de promovare să participe şi judecătorii tribunalelor şi parchetelor de pe lângă tribunale. S-a apreciat că este absolut necesară parcurgerea gradelor de jurisdicţie obişnuite - instanţe de fond, apel şi recurs -, pentru ca pregătirea şi experienţa profesionale, precum şi competenţele sociale şi umane care derivă şi din vechime să poată aduce un plus de valoare actului de justiţie", au argumentat reprezentanţii Guvernului.
La propunerea ICCJ, va fi constituită o comisie formată din judecători, aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii, care va evalua performanţele profesionale ale candidaţilor.
Candidaţii vor fi obligaţi să răspundă şi întrebărilor unui psiholog, care va verifica astfel "motivaţia reală" a acestora pentru ocuparea unui post la Înalta Curte.
Ministerul Justiţiei a propus modificări ale legilor justiţiei în ce priveşte promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, demers ce a survinit conflictului dintre conducerea ICCJ şi Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a fost adoptat de CSM un Ghid de selecţie a judecătorilor.