Reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Utilităţi în Energie (ACUE) vor avea miercuri o întâlnire cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în care vor discuta, printre altele, despre eliminarea preţurilor reglementate la gaze şi datoriile CFR către distribuitorii de electricitate.
"Principalele teme ale discuţiilor vizează subiecte referitoare la starea şi evoluţia pieţei de energie din România, axându-se în special pe dereglementarea preţurilor finale ale gazelor naturale, liberalizarea pieţei şi datoriile companiilor de stat către furnizori, precum cele ale companiei CFR", se arată într-un comunicat al ACUE.
Un alt subiect al discuţiilor va fi cel legat de cadrul legislativ şi situaţia proiectelor off-shore, considerate a reprezenta un pas important către independenţa energetică a României.
ACUE a fost înfiinţată în 2006 de mai multe companii energetice care activează în România cu scopul de a sprijini concurenţa loială pe piaţă.
Printre companiile energetice europene prezentate pe piaţa românească a gazelor şi electricităţii se numără OMV (Austria), GDF SUEZ (grup franco-belgian), Enel (Italia), E.ON (Germania) sau CEZ (Cehia).
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI şi a Comisiei Europene, preţurile reglementate la energie şi gaze vor fi eliminate până în 2015. Premierul Emil Boc a anunţat, în luna februarie, că tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011.
Aproape toţi producătorii de electricitate sunt obligaţi de ANRE să aloce o parte a producţie pentru consumul populaţiei, la preţuri stabilite de Autoritate. De asemenea, gazele produse de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş au preţuri de producţie stabilite de ANRE.