Ministerul Economiei a respins propunerea Consiliului de Administraţie al Transgaz Mediaş (TGN) privind plata unor dividende de aproape 340 milioane de lei (83,3 milioane euro) din profitul de anul trecut, din cauza temerilor privind o posibilă retrogradare a ratingului de către Standard & Poor's.
"S-a solicitat conducerii administrative a Transgaz să clarifice aspectele semnalate din raportul administratorilor şi să reanalizeze în acest context propunerea de repartizare a profitului net aferet exerciţiului financiar al anului 2010, pentru asigurarea surselor proprii de finanţare a proiectelor în care societatea este implicată şi pentru care România are deja semnate acorduri de participare", se arată într-un raport al Transgaz transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Consiliul de Administraţie a propus acţionarilor plata unui dividend brut pe acţiune de 28,77 lei din profitul aferent anului trecut, de 2,2 ori mai mare comparativ cu valoarea de 13,02 lei pe titlu distribuită în 2010.
Valoarea propusă ca dividende era de 338,7 milioane de lei, din profitul net în valoare de 376,3 milioane de lei înregistrat de Transgaz în 2010.
Într-un raport Standard & Poor's din luna ianuarie se spune că ratingul Transgaz ar putea fi redus dacă Guvernul şi-ar diminua sprijniul în privinţa amgajamentelor privind realizarea gazoductului Nabucco.
Standard & Poor's a menţinut în ianuarie ratingurile Transgaz la BB+, pentru împrumuturile în valută, şi BBB-, pentru creditele în lei, ambele cu perspectivă stabilă fundamentată pe estimarea agenţiei de rating că transportatorul de gaze va continua să obţină rezultate operaţionale bune.
Transgaz face pare din consorţiul internaţional Nabucco, proiect care vizează transportul gazelor din Asia Centrală pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria.
Fiecare acţionar al consorţiului Nabucco trebuie să acopere garanţii bancare de două miliarde euro pentru derularea proiectului. Transgaz a anunţat că va solicita garanţii guvernamentale pentru obţinerea finanţării.
Pentru acest an, Fondul Monetar Internaţional a permis Guvernului să dubleze plafonul garanţiilor acordate companiilor de stat sau private, de la 7,6 miliarde de lei la 14 miliarde de lei, limită care va putea fi chiar depăşită cu până la 9,6 miliarde de lei pentru garanţii acordate în proiectul Nabucco.
Agenţia de rating, care evaluează compania din 2006, mai arăta în raportul din ianuarie că ratingul Transgaz ar putea fi înrăutăţit şi dacă Guvernul va menţine în acest an obligaţia plăţii de dividende în proporţie de 90% din profit, situaţie în care investiţiile obligatorii ale Transgaz ar putea fi periclitate.
Acţionarii Transgaz nu au aprobat nici situaţiile finaciare pentru 2010 ale companiei.
Compania a înregistrat anul trecut venituri de 1,37 miliarde lei, mai mari cu 9,42%, şi cheltuieli totale de 934,18 milioane lei anul trecut, în urcare cu 4,1%.
Transgaz are ca obiect de activitate administraterea şi operarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale şi este controlată în proporţie de 73,5% de stat, prin Ministerului Economiei.
Fondul Proprietatea are participaţie de 14,98% din capitalul Transgaz, în timp ce mai mulţi acţionari cumulează 11,5% din titluri.
Cele mai recente tranzacţii cu titlurile Transgaz au fost derulate miercuri, la preţul de 271,5 lei pe unitate, în urcare cu 0,56%. La această cotaţie Transgaz are o capitalizare de 3,19 miliarde de lei.