Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că desfiinţarea şi reorganizarea spitalelor de la 1 aprilie se impunea şi că oricum s-ar fi ajuns la această situaţie, care era prevăzută şi în agendele altor miniştri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a fost întrebat despre desfiinţarea şi transformarea unor spitale în azile de bătrâni ori fuziunea cu altele mai mari, de la 1 aprilie, şi a afirmat că "toate situaţiile despre reţeaua spitalelor româneşti din 2003 arată că acest fenomen se va întâmpla".
Cseke a adăugat că peste tot în lume, când s-au luat asemenea decizii, au existat aceleaşi reacţii, referindu-se la personalul medical, managerii de spitale, primarii sau mass-media, care au criticat iniţiativa sa.
"Am fost conştient, am ştiut că se va întâmpla acest lucru", a spus el, adăugând că "n-a fost un proces uşor".
Cseke Attila a fost întrebat cum comentează faptul că USL a anunţat că va depune o moţiune pe sănătate şi că va cere demisia sa.
"Nu ştiu ce conţine acea moţiune, n-am văzut-o. Dar a depune o moţiune e un drept legal, constituţional, şi nu am nimic împotrivă, să comentez. Aştept să văd textul şi în funcţie de ce va scrie acolo voi avea o reacţie", a spus Cseke.
El a adăugat că se va apăra cu toate argumentele.
"Această măsură de reorganizare a spitalelor este prezentă de mai mulţi ani, în programele mai multor miniştri ai sănătăţii. Într-adevăr, toţi s-au oprit la un moment dat, pentru că n-au avut curajul, au prevăzut ce se va întâmpla cu subsemnatul. Dar rolul unui conducător nu este numai de a lua măsuri populare. Câteodată trebuie făcut ceea ce se cere. E uşor să fii popular, dar nu ştiu dacă sistemul sanitar are nevoie de aşa ceva", a afirmat ministrul.
PSD va solicita, prin moţiunea simplă pe sănătate pe care o depune săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, demisia ministrului Attila Cseke, pe care îl acuză de politici de distrugere a sistemului sanitar.