Restructurarea companiilor de stat nu porneşte de la numărul de persoane care trebuie să plece, ci de la analize cost - beneficiu, a declarat ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, vineri, după întâlnirea cu şefii inspectoratelor teritoriale de muncă.
Emil Boc a precizat că nu ştie câţi angajaţi din companiile de stat vor fi disponibilizaţi pentru că restructurarea nu porneşte de la numărul celor care trebuie să plece.
El a mai spus că aceste regii sunt neperformante şi consumă bani din buzunarele cetăţenilor.
Ministrul interimar al Muncii a menţionat că planul de restructurare trebuie finalizat până la sfârşitul lunii iulie.
Preşedintele BNS Dumitru Costin a spus, vineri, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii FMI, că a primit promisiuni din partea delegaţiei că restructurarea companiilor cu capital de stat va fi principalul subiect pe agenda de lucru cu Guvernul, urmând să fie disponibilizate minim 30.000 de persoane.
Costin a precizat că sindicatele nu au primit până în prezent un plan concret de restructurare a celor 18 companii cu capital de stat dar o estimare globală duce la cel puţin 30.000 de disponibilizări în mai multe domenii în perioada în care va urma.
"Ni s-a confirmat din partea unor reprezentanţi ai delegaţiei FMI că restructurarea companiilor cu capital de stat devine subiectul numărul 1 pe agenda de lucru cu Guvernul şi au promis că nu vor trata acest subiect strict macro uitându-se la cifre şi se vor uita şi la modul în care sunt manageriate aceste companii şi la modul în care pierd resurse, de cele mai multe ori pierderile fiind generate de furturi", a declarat Costin.
Potrivit lui Costin şi acum şi în perioada următoare 30.000 de persoane din companiile cu capital de stat îşi vor pierde locurile de muncă pentru că în bugetele acestor societăţi "nu-şi mai au locul şi salariile şi furăciunea".
Reprezentantul BNS a afirmat că în întâlnirea cu FMI a insistat pe o abordare complexă a acestor companii cu capital de stat nu doar pe indicatorii macro, fiind nevoie de o analiză în detaliu. "Din cauza unor contracte ticălos făcute companiile pierd sume uriaşe de bani şi ajung în situaţii incredibile cum sunt cele din sectorul energetic sau Compania Naţională Poşta Română şi toate oalele sparte le vor plăti lucrătorii trimiţi pe drumuri", a afirmat Costin.
Liderul BNS a mai spus că în discuţiile cu FMI au fost abordate şi subiecte precum noul Cod al muncii şi noul Cod de dialog social care pe 5 mai va fi în discuţie la Curtea Constituţională. Costin spune că noul Cod al muncii va intra în vigoare luni, însă urmează să fie modificate unele prevederi ale acestuia pentru că încalcă legislaţia europeană.
"Odată cu noul Cod al muncii, piaţa muncii din România va deveni una dintre cele mai stabile. Am depus iniţiative legislative care vor modifica prevederi din Codul muncii pentru că legea aceasta aşa cum şi-au dorit-o unii aşa va fi pe veci. Orice încălcare de directivă europeană va fi corectată, iar acest lucru nu va dura foarte mult, este posibil să se întâmple până la sfârşitul anului", a spus Costin.
Totodată, liderul BNS a adăugat că iniţiativa premierului Boc de a porni controale pentru eliminarea muncii la negru reprezintă doar "vorbe în vânt"± "Consecinţa va fi reprezentată de abuzuri, şpăgi şi presiuni pe unele companii pentru a scoate bani negri penru partide", a mai spus Costin.