Peste 500 de hoteluri de la nivel naţional, reprezentând circa un sfert din total, ar trebui închise din cauza nivelului lamentabil de confort, a declarat, joi, într-o conferinţă, Paul Mărăşoiu, directorul Direcţiei Generale Turistice din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
"Toate acele unităţi care zac la acelaşi nivel lamentabil de două stele sau poate chiar mai puţin fac parte dintre acele proprietăţi de care vrem să scăpăm, ori aducându-le la standarde superioare, ori desfiinţându-le", a spus Mărăşoiu.
El a adăugat că la nivel naţional ar trebui desfiinţate circa 25% din hoteluri, adică mai mult de 500 de unităţi.
Potrivit directorului din MDRT, pe litoral s-au derulat în primul trimestru al acestui an 1.225 de controale, au fost 597 de sancţiuni, iar 147 de unităţi au fost amendate cu o sumă totală de peste 1,4 milioane lei. Cea mai mare amendă a fost de 50.000 lei, pentru nerespectarea criteriilor de clasificare.
Totodată, au fost suspendate trei licenţe de funcţionare, iar 80 de certificate de clasificare au fost retrase. La nivel naţional au fost închise opt hoteluri, dintre care unul pe litoral.
Mărăşoiu a mai arătat că au fost demolate 124 de obiective pe litoral, dar nu a dorit să precizeze cât s-a cheltuit pentru demolări.
"Litoralul arată bine într-o anumită măsură, dar în altă măsură arată rău. Există hotelieri care sunt preocupaţi doar de tunurile de peste vară. Nu-i putem închide, dar îi vom controla şi-i vom obliga să-şi aducă afacerile la un stadiu rezonabil", a adăugat reprezentantul MDRT.
El a precizat că până în vară vor mai exista cazuri de hoteluri declasificate.
"Există un apetit de vânzare a hotelurilor slabe, pentru că au preţuri mici, dar aceste preţuri sunt totuşi mari în raport cu ce oferă", a afirmat Mărăşoiu.
Potrivit acestuia, tarifele pe litoral nu vor creşte în această vară, ci dimpotrivă vor fi oferte speciale care vor determina scăderi globale ale tarifelor cu 3-5%.