Inspectorii sanitar veterinari din toată ţara au verificat peste 2.700 de unităţi din diferite domenii de activitate, aplicând sancţiuni contravenţionale în valoare de 373.480 lei şi 320 de avertismente, informează, joi, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Inspectorii sanitar veterinari au organizat 2.763 de inspecţii, la unităţi din diferite domenii de activitate, în urma verificărilor aplicând 268 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 373.480 de lei şi 320 de avertismente.
Potrivit ANSVSA, au fost aplicate şi nouă ordonanţe de suspendare a activităţii şi patru ordonanţe de interzicere a activităţii.
Inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au verificat depozite frigorifice, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare a cărnii, abatoare, unităţi de procesare a laptelui şi produselor lactate, hale de desfacere a produselor de origine animală din pieţe agroalimentare, carmangerii, măcelarii, pescării, restaurante, cantine, cofetării, patiserii, pensiuni agroturistice, magazine alimentare, târguri de animale, unităţi de asistenţă sanitară veterinară, farmacii veterinare, supermarket-uri, dar şi unităţi de creştere a bovinelor, ovinelor şi caprinelor, porcinelor şi păsărilor.
"Au fost reţinute de la comercializare 8.424 de kilograme de produse alimentare de origine animală şi anume: carne şi produse din carne, produse lactate, peşte şi produse din peşte şi 59 de kilograme de dulciuri şi produse de patiserie, improprii consumului uman, în valoare totală de 57.105 lei", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.
Printre neconformităţile constatate şi sancţionate de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor se numără nerespectarea cerinţelor structurale şi cele privind dotarea cu echipamente, neconformitatea produselor alimentare recepţionate, procesate şi comercializate, nerespectarea cerinţelor de igienă, lipsa documentelor însoţitoare şi a etichetării, nerespectarea cerinţelor preliminare şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
ANSVSA face apel la populaţie să sesizeze neregulile pe care le observă în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie.