Preţul energiei electrice s-ar putea dubla în 7-8 ani, fiind posibilă chiar o majorare mai mare, din cauza costurilor implicate de schemele de sprijin pentru energii regenerabile şi a eforturilor producătorilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unei asociaţii a furnizorilor.
"Preţul ar putea creşte cu 40-60 euro în 7-8 ani, de la un nivel de 40 euro pe MWh în prezent, ca urmare a costurilor privind certificatele verzi, a bonusurilor pentru energia produsă în cogenerare şi a achiziţiei certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră", a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, la o conferinţă pe teme energetice.
El a adăugat că nu pot fi emise previziuni clare privind preţul energiei, dar că trebuie tras un semnal de alarmă că energia nepoluantă este scumpă.
"Cineva trebuie să plătească la capătul liniei, dar acel plătitor nu are cum să îşi dubleze bugetul pentru energie în următorii şapte ani", a declarat la rândul său, la aceeaşi conferinţă, Mihai David, membru în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica.
În luna aprilie Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a anunţat că schema de ajutor de stat pentru energia regenerabilă, cu un buget total de 10,5 miliarde euro până în 2031, ar putea determina în acest an o creştere a preţului de producţie a electricităţii de 5-7%.