Una dintre priorităţile MECTS este autorizarea sanitară a tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar, una dintre condiţii fiind existenţa utilităţilor, peste 2.200 de lucrări fiind în execuţie, pentru care mai sunt necesare 2,5 miliarde de lei, potrivit Strategiei fiscale a Guvernului.
"În prezent se află în diferite stadii de execuţie peste 2.200 de lucrări investiţionale, inclusiv de asigurare cu utilităţia unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru care restul de executat este de cca. 2,5 miiliarde de lei, care nu poate fi asigurat financiar integral datorită resurselor insuficiente ale bugetelor locale", se arată în documentul care include proiecţiile macroeconomice ale Guvernului pentru perioada 2012-2014, obţinut de MEDIAFAX.
Din analiza datelor investiţionale la nivel local, rezultă că majoritatea obiectivelor şi în primul rând cele amplasate în zone defavorizate, sărace sau în localităţi mici, nu se pot realiza pe baza finanţării, în exclusivitate, din bugetele locale.
Astfel, priorităţile investiţionale ale Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) vor avea în vedere, pentru domeniul învăţământului preuniversitar, alocarea de fonduri către acele obiective care pot fi finalizate în 2011, îndeosebi pentru şcolile care au preluat elevi de la unităţi de învăţământ desfiinţate sau comasate şi că tre unităţi finanţate direct de către MECTS (palate şi cluburi ale copiilor).
În ceea ce priveşte programul Campusuri şcolare, acesta va fi reanalizat pentru stabilirea necesităţilor majore.
Referitor la învăţământul preuniversitar, criteriile alocale prioritar vor viza universităţile de execelenţă, investiţiile privind spaţiile de învăţământ, spaţiile de cazare şi utilităţile, potrivit documentului citat.
Pentru perioada 2012 - 2014, MECTS are în vedere o creştere a cheltuielilor totale, precum şi a procentului de investiţii.
Astfel, pentru 2012, în bugetul de stat sunt estimate cheltuieli totale de 6.451 de milioane de lei (1.013 milioane de lei reprezentând investiţii), pentru 2013 sunt estimate cheltuieli totale de 8.487 de milioane de lei (1.488 de milioane de lei - investiţii), iar pentru 2013 valoarea cheltuielilor totale estimate creşte la 8.677 de milioane de lei (1.335 de milioane de lei reprezentând investiţii).