Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, luni, că România ar fi dispusă să primească, pe o perioadă determinată, 200 de cetăţeni refugiaţi în Italia, arătând că ţara noastră trebuie să se solidarizeze cu statele UE care au "o problemă cu invazia masivă din nordul Africii".
"Este vorba de 200 de cetăţeni refugiaţi în Italia, pe care România ar fi dispusă să-i primească pe o perioadă determinată, în condiţiile în care constatăm o invazie mare din partea ţărilor nord africane spre Europa", a afirmat Igaş.
El a spus că România este ţară membră UE şi "categoric trebuie să se solidarizeze cu statele care au o problemă cu invazia masivă venită din nordul Africii".
Traian Igaş a arătat că de refugiaţi se va ocupa MAI, prin Oficiul Român pentru Imigranţi, iar costurile urmează să fie evaluate.
"Banii vor fi daţi prin Hotărâre de Guvern. Rămâne de văzut de unde vin aceşti oameni, unde se duc şi cât vor sta oamenii în ţara noastră şi, în funcţie de aceasta, vom şti exact care vor fi cheltuielile financiare", a adăugat Igaş.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Covasna, că în momentul de faţă România are capacitatea să primească 430 de solicitanţi de azil, afirmând că l-a informat pe premierul italian, Silvio Berlusconi, că ţara îi poate pune la dispoziţie 200 de locuri pentru imigranţi.
"România are în momentul de faţă capacitatea să primească 430 de solicitanţi de azil, în condiţii standard europene. Avem cele cinci plasamente regionale, dintre care unul la Otopeni, plus sistemul de azilanţi creat la Timişoara, care nu face parte din cele cinci centre regionale destinate refugiaţilor", a declarat, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Şeful statului a subliniat că a discutat cu reprezentanţii Guvernului, cu toate instituţiile care gestionează astfel de probleme şi că decizia a fost să îl informeze pe premierul Silvio Berlusconi că, dacă are nevoie, România îi poate pune la dispoziţie 200 de locuri pentru imigranţi.
Traian Băsescu a precizat că premierul Silvio Berlusconi a făcut un apel la toată Uniunea Europeană, iar România a reacţionat în acest mod.
Conform unui comunicat publicat, miercuri, pe site-ul Guvernului italian, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a telefonat premierului italian, Silvio Berlusconi, pentru a exprima disponibilitatea României de a găzdui 200 de imigranţi tunisieni.
Confruntată cu un val de imigranţi veniţi din Tunisia după înlăturarea regimului condus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali, Italia a făcut apel în repetate rânduri la solidaritatea europeană pentru a face faţă crizei. La începutul lunii aprilie, Ministerul de Interne italian a anunţat că va acorda permise de sejur temporar pentru imigranţii tunisieni, în baza unui acord preliminar încheiat cu autorităţile de la Tunis.
Decizia italiană privind acordarea permiselor de sejur temporar a provocat tensiuni în interiorul UE, Franţa, Germania şi Austria anunţând că nu le vor permite acestora accesul pe teritoriul lor.
De la începutul anului, în Italia au ajuns cel puţin 20.000 de tunisieni.