Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 apr 2011 - Anul XVI, nr. 90 (4688)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI:Asumarea răspunderii Guvernului, atac la integritatea socială şi profesională a sindicaliştilor

Luni, 18 Aprilie 2011 (18:33:32)

FSLI consideră că angajarea răspunderii Guvernului pe Legea de salarizare în 2011 a personalului din educaţie şi pe Legea Dialogului Social este un atac la integritatea socială şi profesională a cadrelor didactice şi a tuturor celor care fac parte dintr-un sindicat.

Legea privind salarizarea în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ plafonează salariile cadrelor didactice şi anulează prevederile Legii 221/2008, recunoscute prin hotărârile judecătoreşti irevocabile. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia că, prin încălcarea acestor sentinţe judecătoreşti, angajaţii din educaţie "sunt prejudiciaţi grav, financiar şi moral, şi mai mult, puterea judecătorească este desfiinţată".

Repezentanţii FSLI consideră, totodată, că frecvenţa utilizării asumării răspunderii ca metodă de promovare a legilor trebuie să fie un semnal de alarmă pentru senatori şi deputaţi, întrucât astfel instituţia Parlamentului îşi pierde rolul şi importanţa.

FSLI menţionează că va continua să înregistreze la Ministerul Educaţiei petiţiile semnate de membrii de sindicat care au obţinut în instanţă aplicarea Legii 221/2008 pentru perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009.

În ce priveşte Legea Dialogului Social, sindicaliştii FSLI susţin că aceasta nu face altceva decât să reducă la tăcere sindicatele, care nu mai reprezintă în România un partener social, aşa cum se întâmplă în alte ţări democratice.

"Cu noul cadru legislativ, angajaţii români vor deveni vulnerabili în faţa angajatorilor şi a acestui Guvern care nu acţionează în interesul poporului pe care îl conduce. După decizia Guvernului Boc de luni, nu putem să ne declarăm decât cetăţenii umiliţi ai acestei ţări", mai arată FSLI în comunicatul citat.

Guvernul şi-a angajat, luni, răspunderea asupra proiectului de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ şi asupra proiectului Legii Dialogului Social, în două şedinţe comune consecutive.

Proiectul care reglează salarizarea profesorilor are un caracter tehnic şi politic, rezultat din imposibilitatea majorării cu 50 la sută a salariilor pentru profesori şi din necesitatea ca astfel de creşteri să nu fie acordate "din pix", ci să fie acoperite de resursele economiei, a afirmat premierul Boc.

"Sentinţele judecătoreşti vor fi respectate, iar drepturile salariale vor fi achitate în anii următori, conform legii", a spus Boc în plenul Parlamentului.

Conducerea USL a decis, luni, ca niciun parlamentar de la PSD, PNL sau PC să nu participe la şedinţa de plen a Parlamentului în care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, luni, la o întâlnire între conducerea USL şi câteva sute de profesori, că Uniunea va contesta la Curtea Constituţională, până miercuri, la ora 16.00, atât Legea de plafonare a salariilor profesorilor, cât şi Codul de Dialog Social.

Executivul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti executorii, vor fi plătite eşalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Sumele se actualizează cu inflaţia.

Prevederea este aplicată inclusiv în cazul profesorilor care au câştigat în justiţie majorarea salariilor.

Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014, document obţinut şi prezentat duminică de MEDIAFAX, relevă însă că Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI:Asumarea răspunderii Guvernului, atac la integritatea socială şi profesională a sindicaliştilor.
 Vizualizări articol: 668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI:Asumarea răspunderii Guvernului, atac la integritatea socială şi profesională a sindicaliştilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei