Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de ProTV, că introducerea taxei pe fast food a fost amânată întrucât este un proiect pe care nu îl consideră oportun în acest moment şi pentru care România nu este pregătită.
"Nu este un proiect pe care să îl consider oportun în acest moment. Nu suntem pregătiţi pentru o asemenea taxă. A fost o dezbatare publică foarte bună pe acest subiect", a spus ministrul Cseke Attila.
El a precizat că Ministerul Sănătăţii nu a avut un proiect în acest sens, ideea privind taxa pe fast food apărând într-o conferinţă de presă, ca soluţie la creşterea sumelor la bugetul de stat.
"Nu a fost o propunere, nu am prezentat-o ca proiect, ci numai o idee într-o conferinţă de presă. Am vorbit despre experienţa altor state, dar la noi este foarte greu de implementat", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila a dat exemplul Ungariei, unde premierul a anunţat introducerea unei astfel de taxe, dar nu a reuşit încă să o implementeze.
"Ungaria este dovada faptului că o astfel de taxă este greu de implementat. Nu este un proiect uşor, dar dezbaterea publică a fost foarte bună, pentru că ne-a adus în atenţie o problemă foarte gravă, şi anume creşterea obezităţii la copii. Am amânat introducerea taxei pe fast food. Nu este oportună în acest moment. Am prezentat-o ca o idee. Este greu de implementat", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii intenţiona să introducă taxa pe fast food pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.
Cseke Attila declara, în februarie 2010, că reacţiile externe în cazul introducerii taxei pe fast food au fost bune şi preciza că specialiştii lucrează la actul normativ.
Secretarul de stat Adrian Streinu Cercel spunea atunci că lista produselor alimentare nerecomandate ce ar putea fi taxate ar putea include produsele cu o cantitate foarte mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate şi băuturile carbogazoase, fiind exceptate lactatele, carnea, pizza, shaorma şi apa minerală.
Patronatele atenţionau însă că introducerea taxei pe fast food ar putea duce la creşterea preţului alimentelor în medie cu peste 20%, dar şi la disponibilizarea a 36.000 de salariaţi, respectiv 20% din personalul din industria alimentară.