Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, i-a adresat o scrisoare lui Emil Boc, în decembrie 2010, spunându-i că este îngrijorat de răspândirea fenomenului discriminării romilor, potrivit raportului anual de activitate al comisarului.
Comisarul Thomas Hammarberg i-a scris premierului Emil Boc în 16 decembrie, în urma vizitei pe care a făcut-o în Bucureşti şi Bărbuleşti, în perioada 12-14 octombrie 2010, se arată în raportul anual de activitate al Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei.
În scrisoarea către Boc, Hammarberg a apreciat unele măsuri luate de autorităţile române pentru a îmbunătăţi situaţia romilor, însă şi-a expimat îngrijorarea privind răspândirea discriminării acestei etnii în diferite sectoare.
În contextul unor manifestaţii împotriva romilor din ţară, Hammarberg a solicitat ca autorităţile să ia măsuri rapide pentru a combate rasismul şi intoleranţa şi pentru a se asigura că se aplică şi există legislaţie antidiscriminare.
Comisarul s-a mai arătat îngrijorat de evacuările forţate ale familiilor de romi, în lipsa unei alternative de adăpostire. El a notat că un număr mare de romi trăiesc în comunităţi segregate, izolate de restul populaţiei, în locuinţe supraaglomerate şi că, deseori, nu au facilităţile de bază.
Hammarberg a cerut Guvernului să ia toate măsurile posibile pentru a întări capacităţile municipalităţii în ceea ce priveşte dezvoltarea şi implementarea proiectelor ce vizează incluziunea socială a romilor. De asemenea, acesta a cerut ca integrarea pe termen lung a romilor pe piaţa muncii să devină o prioritate pentru autorităţi şi ca antidiscriminarea şi antisegregarea să devină reguli în sistemul educaţional.
În încheiere, comisarul a subliniat importanţa predării istoriei romilor în obţinerea înţelegerii şi toleranţei populaţiei. El a recomandat folosirea în şcoli a Fişei de Date despre Istoria Romilor editată de Consiliul Europei.
Stereotipurile şi limbajul discriminator folosit în referirile la romi sunt atitudini răspândite în România, notează Raportul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturile omului pentru 2010, făcând referire şi unele declaraţii ale lui Traian Băsescu, Teodor Baconschi sau Gigi Becali.
Autorii Raportului au estimat că în România sunt între 1,8 şi 2,5 milioane de romi, reprezentând aproximativ zece la sută din totalul locuitorilor ţării. Documentul menţionează însă că, potrivit celui mai recent recensământ, din 2002, în România ar fi sub 550.000 de romi, iar conform unui raport guvernamental din 2008, numărul acestora ar fi de 1,2 milioane.
Autorii documentului arată că discriminarea romilor este în continuare o îngrijorare majoră şi că membrii acestei comunităţi s-au plâns de violenţe ale poliţiei devenite rutină, inclusiv bătăi şi hărţuiri. De asemenea, potrivit documentului citat, atât presa internaţională, cât şi cea română, precum şi observatorii au raportat pe larg despre discriminarea romilor în societate.
"Stereotipurile şi folosirea unui limbaj discriminator la adresa romilor sunt răspândite; jurnaliştii şi câţiva importanţi oficiali guvernamentali au făcut declaraţii caracterizate de membrii comunităţii rome drept discriminatorii", se mai arată în document.