Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în Estonia, că va declanşa o discuţie la nivelul BNR, a Guvernului, a analiştilor pentru a se ajunge la o concluzie dacă este bine ca România să-şi menţină obiectivul 2015 pentru accesul la moneda Euro sau va trebui îmbunătăţită performanţa economică.
"Sigur că problema euro a fost una din problemele discutate. Vă pot informa, cum l-am informat şi pe domnul preşedinte, că deocamdată obiectivul României nu a fost schimbat – acces în zona euro în 2015. Modul cum reuşim să reducem deficitul bugetar, dar şi nivelul de îndatorare ne îndreptăţesc să menţinem acest obiectiv, dar, în acelaşi timp criza economică ne-a dat o lecţie extrem de serioasă tuturor. Va trebui să ne reanalizăm obiectivul accesului în zona euro prin prisma lecţiei crizei", a declarat Traian Băsescu după convorbirile cu omologul său eston, Toomas Hendrik Ilves.
De asemenea, el a mai afirmat că va declanşa o dezbatere pe tema termenului de aderare la moneda euro.
"Aş vrea să mai trag o concluzie. Pentru a fi performant în zona euro, trebuie să ai o economie performantă şi acesta este motivul pentru care în perioada următoare voi declanşa o discuţie la nivelul BNR, a Guvernului, a analiştilor, dacă este bine să ne menţinem obiectivul 2015 sau trebuie să ne ridicăm performanţele economiei la un nivel care să ne asigure performanţă şi în interiorul zonei euro", a conchis Băsescu.
La rândul său, întrebat despre cum a afectat cetăţenii aderarea Estoniei la zona euro, şeful de stat eston a apreciat că cel mai important aspect al aderării l-a reprezintat înlăturarea fricii estonienilor cu privire la devalorizarea monedei naţionale.
"Un aspect pozitiv al acestui proces prin care Estonia a trecut a fost acela că s-a eliminat frica cetăţenilor care aveau credite în euro că le va creşte dobânda, dar şi faptul că a crescut numărul investiţiilor în Estonia", a mai spus Toomas Hendrik Ilves.