Moţiunea prezentată luni de Vasile Blaga pentru preşedinţia PDL, intitulată "O Românie dreaptă, o Românie europeană", este structurată pe patru capitole şi cuprinde 55 de pagini, precizând printre altele că pentru PDL este importantă ducerea la bun sfârşit a politicilor de reformă şi modernizare.
În moţiune se arată că Guvernul României trebuie să fie unul politic, menţionându-se că un "guvern tehnocrat se justifică numai în situaţii excepţionale, cu un mandat limitat şi precis stabilit numai pe termen scurt".
De asemenea, se precizează că PDL "va milita pentru optimizarea dimensiunii cabinetului" şi că proiectarea structurii guvernului se va face pornind de la funcţiile pe care acesta trebuie să le îndeplinească.
"PDL va limita sfera numirilor politice până la nivelul secretarilor de stat sau al poziţiilor echivalente. Orice agenţie guvernamentală se va afla în subordinea sau coordonarea primului ministru. Restul agenţiilor guvernamentale vor fi transformare în departamente de specialitate ale ministerelor de care aparţin", se arată în acest text.
În moţiune se vorbeşte despre reformă şi modernizarea statului, de reforma constituţională şi a administraţiei publice şi administrativ teritorială. Moţiunea face precizări şi în legătură cu politica de impozitare, menţionându-se faptul că PDL încurajează investiţiile şi menţinerea impozitării directe prin cote unice, încurajarea muncii prin reducerea cotei sociale şi asigurarea echităţii fiscale pe orizontală şi pe verticală".
De asemenea, în moţiunea lui Blaga se precizează că PDL susţine menţinerea CEC Bank ca bancă comercială cu capital integral de stat, capitalizarea suplimentară a fondului român de garantare.
În finalul moţiunii este prezentat grupul de promovare al acestui document, adică 35 de persoane care susţin moţiunea iniţiată de Vasile Blaga.
Coperta moţiunii lui Blaga este albastru cu alb, în timp ce coperta moţiunii lui Emil Boc este portocaliu-albastru.