CFR Marfă a notificat sindicatele şi Inspecţia Muncii privind disponibilizarea a 3.000 de salariaţi, chiar dacă cifra negociată cu reprezentanţii angajaţilor era de 2.400, urmând ca de la 1 iunie aceste persoane să rămână fără loc de muncă, a declarat liderul sindical, Iulian Măntescu.
Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că CFR Marfă a început în 8 aprilie notificarea organizaţiilor sindicale şi a Inspecţiei Muncii privind disponibilizările.
Măntescu a precizat că administraţia este obligată să aştepte zece zile calendaristice ca reprezentanţii angajaţilor să trimită măsuri pentru evitarea acestor disponibilizări şi maximum 30 de zile răspuns de la IT, după care încep să fie date preavizele.
Liderul sindical a adăugat că aşteaptă în această săptămână să fie convocaţi de administraţie pentru a discuta măsurile de protecţie pentru cei disponibilizaţi.
"Am convenit iniţial că se dau câte şase salarii minime pe economie pentru fiecare disponibilizat, dar am înţeles că Guvernul ar fi aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru salarii compensatorii în diferite domenii, dar transporturile nu ar fi menţionate, ceea ce ar crea din nou discriminare", a spus Măntescu.
Potrivit liderului sindical, CFR Călători şi CFR SA vor notifica în perioada următoare sindicatele şi Inspecţia Muncii privind persoanele care îşi vor pierde locul de muncă.
Sindicaliştii şi conducerea CFR Marfă au semnat, la jumătatea lunii februarie, noul Contract Colectiv de Muncă valabil pentru anul 2011, care prevede protecţie pentru salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi, prin sumele colectate din primele de vacanţă la care renunţă toţi angajaţii.
Contractul colectiv de muncă cuprinde clauze referitoare la contractul individual de muncă, angajarea, condiţiile de muncă şi salarizare ale personalului, timpul de muncă şi odihnă, drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor în promovarea unor relaţii de muncă echitabile, de natură să asigure protecţia socială a salariaţilor, drepturile sindicatelor şi ale reprezentanţilor salariaţilor, calificarea, recalificarea, pregătirea şi perfecţionarea profesională, potrivit unui comunicat al administraţiei.
Măntescu declara în februarie că reprezentanţii FMI au spus că sunt de acord cu restructurarea celor trei companii de cale ferată şi cu privatizarea CFR Marfă, argumentând că Guvernul susţine că nu este altă soluţie.
Potrivit lui Măntescu, în sistemul feroviar de stat sunt în prezent 56.000 de angajaţi, cu un salariu mediu net pe 2010 de 1.600 lei pe lună.